Seyyar satıcılar Zabıtadan kolaylık bekliyor

Zaman zaman Zabıtalarla gerginlikler yaşayan Erzurumlu seyyar satıcılar, Zabıtalardan kuralların dışına çıkmamaları şartıyla kolaylık bekliyorlar.

Tarih: 21.10.2022 11:32
Seyyar satıcılar Zabıtadan kolaylık bekliyor

Talha KOCA

Erzurum’da cadde ve sokaklarda konumlanarak sebze ve meyve satışı yapan seyyar satıcılar, Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri tarafından zaman zaman engelleniyor olmanın sıkıntısını yaşıyor. Seyyar satıcılar, bu nedenle Zabıtalardan kuralların dışına çıkmamaları şartıyla kolaylık bekliyor. Erzurum’da Şükrü Paşa Mahallesinde yer alan seyyar meyve ve sebze satıcıları, Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri tarafından satış yaptıkları noktaların yasak bölgeler olması nedeniyle uyarılarak araçları başka noktaya çekildi. Şıh Köyü Caddesinde yaşanan kısa süreli gerginlikte, araçları başka bölgeye çekilen satıcılar, “Biz burada kimseyi rahatsız etmeden satış yapıp ekmek paramızı kazanıyoruz. Sabahın erken saatlerinde tezgahımızı açıp akşama kadar alnımızın teriyle kazanıp evimize para götürmeye çalışıyoruz. Seyyar olarak satış yapabiliriz ama bizde bu meyve ve sebzeyi alırken devlete vergi ödüyoruz. Araçlarımızın yakıtlarını alırken de devlete vergi ödüyoruz. Herkes gibi biz de devletimize düzenli olarak vergi veriyoruz. Dükkanımız olmadığı için bizlere vergi ödenmiyor gözüyle bakılıyor fakat biz de bu yaptığımız giderlerde vergi ödeyen esnaflardanız. Zabıta ekiplerinden kolaylık bekliyoruz” İfadelerini kullandı.  Bazı seyyar satıcılar ise bölgede bulunan market ve bakkallar tarafından Zabıtalara haksız yere şikayet edildikleini iddia ettiler. Seyyar esnaflar, “ Bölgede birçok market ve bakkal var. Bu işletmelerin sahipleri bizleri pek sevmiyor. Çoğu zaman belediyeyi arayarak zabıta ekiplerini çağırıyorlar. Bizleri sıklıkla ihbar ediyorlar. Bir nevi haklı olabilirler ancak biz burada onlara herhangi bir sıkıntı oluşturmuyor ve onların satışlarını engellemediğimizi düşürmüyoruz. Özellikle marketler de yer almayan sebze ve meyve satışı yapmaya çalışıyoruz.” diye dert yandılar. Seyyer satıcılar, Zabıtaların araçlarını çektiğini ama mümkün olduğu kadar para cezası yazmadığını ve yazsa bile minimum cezalar yazdığını belirttiler.

BELEDİYEDEN YER İSTEDİLER

Satış alanı talebinde bulunan seyyar  esnaf, “ Elimizden geldiği kadar maçlarımızı ucuz fiyatlara satmaya çalışıyoruz. Bu yüzden bizleri tercih eden yüzlerce hatta binlerce vatandaşımız var. Bizler dondurucu soğuğun ve kavurucu sıcağın altında alnımızın teriyle çalışıyoruz. Belediyeden de bizlere istediğimiz bölgeler de yer tahsis etmesini talep ediyoruz. İstediğimiz bölgeler izin vermeleri mümkün olan bölgeler. Bunun için yetkili olanların bizlere yardım etmesini talep ediyoruz” dedi. Marketlere oranla uygun fiyata meyve ve sebze satışı yaptıklarını savunan satıcılar, “Bizler marketlere oranla uygun fiyatlara satış yapıyoruz. Bu yüzden vatandaşların büyük bir kısmı bizi tercih ediyor.  Mağduruz. Yaklaşan kış aylarında büyük zorluklar yaşıyoruz. Yetkililerden biz seyar satıcılara yer tahsis etmesini istiyoruz'' talebinde bulundular.