SGK prim ödeneklerine zam!

Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta prim fonundaki ödeneklere zam geldiğini duyurdu.

Tarih: 13.01.2024 01:27 Güncelleme: 13.01.2024 01:46
SGK prim ödeneklerine zam!

www.erzurumgünebakis.com / Sedanur Bingöl

Sosyal Güvenlik Kurumu, günlük sigorta ücreti hesabı üzerinden aylık taksitler halinde yatırılan ve çalışanların sigorta hizmetleri ile emeklilik hakları için oluşturulan sigorta prim fonundaki ödeneklere zam geldiğini internet adreslerinden ve sosyal medya hesapları üzerinden paylaştı.

Yaptığı paylaşımlarla SGK prim ve ödenek tutarlarının 2024 yılında asgari ücretin yükselmesiyle birlikte vatandaşlara yapılan ödemelerde de artış sağlandığını ifade eden Erzurum Sosyal Güvenlik Kurumu GSS Priminin 600 TL olduğunu, cenaze ödeneğinin 3 bin 385 TL, emzirme ödeneğinin 857 TL, iş göremezlik ödeneğinin ise yatarak tedavilerde günlük 333 TL, ayakta tedavilerin ise günlük 444 TL olduğunu duyurdu.

GSS Primi Nedir?

Herhangi bir kişinin bir işte çalışmadığı, ödeme gücünün olmadığı durumlarda gelir testi talebinde bulanarak aldığı ödenektir. 

Cenaze Ödeneği Nedir?

Cenaze ödeneği, Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafında onaylanan tarife üzerinden ölen sigortalının ailesine bir defa yapılan yardım olup İş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya Sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken veya Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken, ölen sigortalının hak sahiplerine verilir.

Emzirme Ödeneği nedir?

Annelerin bebeklerini emzirmelerini teşvik etmek amacıyla verilen Süt parası, annenin doğum yaptığı tarihten itibaren başlar ve tek sefere mahsus olarak ödenir. Süt parasının yasadaki adı emzirme ödeneği olup Yenidoğan bebeğin gelişimi için aileye yapılırken bu haktan yalnızca şartları sağlayan anneler faydalanabilir. 

İş göremezlik ödeneği nedir?

Sigortalı olarak çalışan kişilerin hastalık, meslek hastalığı, iş kazası ve analık durumlarında gelir kaybı yaşamamaları için getirilmiş bir sistem olup İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle iş göremezliğe uğrayan, yani yatarak tedavi gören veya ayaktan istirahat raporu alan sigortalıya her gün için, istirahatli olunan ilk günden itibaren geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir.