SGK primleri geri alınır mı? SGK prim iadesi nasıl alınır?

Vatandaşlar yatırdıkları sigorta primlerini geri almasında ki dezavantajlar nelerdir?

Tarih: 09.09.2023 14:28
SGK primleri geri alınır mı? SGK prim iadesi nasıl alınır?

www.erzurumgunebakıs.com/Halil İbrahim Aktaş 

İşçi ve işverenlerin kendi aralarında imzaladıkları iş sözleşmeleri sayesinde karşılıklı edimlerini yerine getirir ve söz konusu hukuki ilişki sonucunda ise işverenler, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) hem işçileri hem de kendileri için prim yatırır. 
Emekliliğin şartları, prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaştır. Ama bazen sigortalı olan kişiler de sigortalılık süresi ve yaş şartını da doldurmalarına rağmen çeşitli nedenlerle primi ödeme gün sayılarını dolduramayabiliyor.
SGK prim iadesi nasıl alınır?
Emeklilik yaşını dolduran, hatta emeklilik yaşını çoktan geçmiş olan çalışanlar, emeklilik için gerekli olan çalışma yılını ve prim gün sayısını dolduramayıp, emekli maaşı almaya hak kazanamıyorsa; ödedikleri primleri SGK’dan toplu bir şekilde alabiliyor.
Sigortalılık ve hizmet süreleri birbirinden farklıdır. Örneğin ilk defa 2018’de sigorta yaptıran bir kişinin 2023’te kesilen sigortasında, arada geçen bu beş yıla sigortalılık süresi denir. Ancak beş yıl içinde çalıştığı süreye de hizmet süresi denir. Kişinin 60 yaşına geldiği zaman emekli olması için istenilen şart ise 5 bin 400 günlük hizmet süresini tamamlaması ve 25 yıl sigortalı kalmasıdır. Bu şartlardan birisi eksik olduğunda emekli olması zorlaşır. Bu nedenle hizmetlilik süresini kesinlikle tamamlaması gerekiyor. Herhangi bir geri çekilme de ise yatırdığı sigorta primlerini geri alabiliyor. Yeni bir başvuru halinde emeklilik primlerinin iki katı faizle yatırması gerekiyor.