“SGK, SMA ilaç parasını ödemiyor” gibi dedikodular…

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkililerinden SMA ilaçları hakkında ki açıklamalar, “faz çalışması bitmeyen ilaçları kullanmak tehlikelidir”

Tarih: 05.09.2023 19:22 Güncelleme: 05.09.2023 19:23
“SGK, SMA ilaç parasını ödemiyor” gibi dedikodular…

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Günümüzde özellikle yeni doğan bebeklerde doğuştan gelen SMA hastalığı ailelerin üzüntü kaynağı haline gelmiş durumda. SMA ilaç fiyatlarının inanılmaz sayılarda olması da cabası.

Peki, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) SMA ilaçları için para yardımı yapıyor mu? 

Vatandaşların, özellikle bu hastalıkla pençeleşen ailelerin akıllarında ki sorular yanıt buldu. SGK yetkilileri, SMA ilaç ödemeleri hakkında açıklamalarda bulundu. “SGK, SMA ilaçlarının parasını ödemiyor” gibi dedikoduların gerçeği yansıtmadığını ifade eden yetkililer, bu konuyu açıklığa kavuşturdu. 

 İfadelerine “İlaç sektörü büyük bir sektördür” şeklinde başlayan yetkililer devam etti: 

“Bir hastalıkla ilgili bir ilaç gerekiyorsa buna Sağlık Bakanlığı karar veriyor. Ancak sözü geçen hastalığı iyileştiren ilaç sadece bir tane değildir, örneğin 10 tane farklı ilaç bir hastalığa iyi gelebilir. Etken maddeleri itibariyle Sağlık Bakanlığı ifade ediyor ki bu ilaç bu hastalığa iyi gelir. Bu ilacın parasını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödüyor. Örneğin bu 10 ilaç içerisinde hastalığa iyi gelen ilaç 5 numaralı ilaç, etken maddeler aynı ancak üreticisi farklı. Üretici firma bu muadil ilacı 100 TL’ye alıyorsa bize 500 TL’ye satmak istiyorlar ve bizde kabul etmiyoruz. Bunun sonucunda anlaşma sağlayamıyorsak bu ilacı o üretici firmadan almıyoruz. Ancak bu sefer de üretici firmalar piyasayı bastırıyorlar, halkla oyun oynar gibi bu ilaç olmazsa bu hastalık iyileşmez gibi propagandalar yapıyorlar. Faz çalışmaları bitmemiş ilaçlar oluyor. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri deneme olarak kullanıp faz çalışması bitmemiş ilaçları burada deniyorlar. Dolayısıyla piyasa da dolaşan, “SGK, SMA ilaç parasını ödemiyor” gibi dedikodular, gerçeği yansıtmayan şeylerdir. Çünkü belirtildiği gibi bazı ilaçların daha faz çalışması bitmemiştir. Kurumumuz faz çalışması tamamlanmış ilaçları zaten açıklama olarak paylaşıyor. Tabi bizim de ödeme kapsamına almadığımız ilaçlarda var. Yaklaşık 1 milyon civarında ödediğimiz malzeme var ancak ödeme kapsamına almadığımız malzemeler de var. Bununla beraber örneğin ayda yaklaşık 40 TL ilaç ödemesi yaptığımız hastalarımız var.”