SGK vatandaşlara hangi cihazlarda ödeme yardımı yapıyor?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) vatandaşlar için binlerce cihaz da ödeme yardımı yapıyor.

Tarih: 04.09.2023 20:35
SGK vatandaşlara hangi cihazlarda ödeme yardımı yapıyor?

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ

Yetkililerden alınan bilgilere göre göre SGK’da neredeyse her türlü cihaz için ödeme yardımı yapılıyor. Hastane raporunda öngörülen cihaz SGK sisteminde varsa ödemesi yapılıyor ancak yoksa Ankara’ya cihazın sisteme dâhil edilmesi talep ediliyor. 

”Elimizde olan cihazların tümünün ödemesini yapıyoruz. Vatandaşlar için ödediğimiz birçok cihaz bulunuyor. Bu cihazlar için herhangi bir genelleme yapamayız. Ödemesini yaptığımız bazı cihazlar şunlardır; ortez, protez, solunum cihazları, uyku cihazları vb. cihazlar. Tabi bir cihazın birden çok çeşidi de mevcuttur. Örneğin solunum cihazlarının türleri de var; konsantratör, nebulizatör gibi.  Solunum sıkıntısı çeken hasta buradan başka bir yere sevk ile gittiği zaman yol parasını, otel parasını ve stant parasını ödüyoruz. Bunun gibi binlerce örnek var. Ancak bunların ödeme esasları ve miktarı SGK, Sağlık Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ortak karar ile belirleniyor. Tabi şöyle bir durumda var, ödemediğimiz cihazlarda oluyor. Doktor, raporunda öngörmüşse ve cihaz bizim sistemimizde varsa ödemesini yapıyoruz. Sistemde yoksa bu cihazın sisteme dâhil edilmesini teklif ediyoruz. Bu teklifi Ankara’ya bildiriyoruz ve uygun görürse talebimizi gerçekleştiriyoruz.”

SGK Medikal Ürünleri Hangi Koşullarda Öder?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), vatandaşların tıbbi ihtiyaçları için belirli bir ödenek ayırır. Sigortalıların kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler bu ödenekten faydalanabilir. Sağlık ihtiyaçlarının bir bölümünü tıbbi malzemeler oluşturur. Bazıları hastanelerde bazıları da evlerde kullanılabilen bu ürünlerin hepsi olmasa da bir kısmı SGK tarafından karşılanmaktadır. SGK’nın ayırdığı ödenek belirli kurallar çerçevesinde kullanılır. Sağlık harcamalarıyla ilgili ödemelerin nasıl yapılacağı Sağlık Uygulama Tebliği’nde yer alır. Buna kısaca SUT adı verilir. Hastanın ihtiyacı olan tıbbi cihaz, tıbbi sarf malzeme, iyileştirme araç gereçleri, ortez ve protez gibi medikal ürünler kurum tarafından SUT’a göre ödenir. Bazı ürünler tek seferlik bazıları da belirli sürelerde düzenli olarak temin edilir. Tıbbi malzemelerin ödeme tutarları, hangi sürelerde yenileneceği ve ödemelerinin hangi koşullarda yapılacağı gibi bilgiler de yine Sağlık Uygulama Tebliği’nde bulunur. Hastanın ihtiyacı olan tıbbi ürünlerin SGK tarafından karşılanması farklı kurallara tabidir. SUT ödemelerinde iki farklı sistem vardır. Bunlardan birincisi hastanın hastanede olduğu süreçte, diğeri ise tedavisine hastane dışında devam ettiği süreçte uygulanır.

SGK Tarafından Ödenen Cihazlar ve fiyatları:

Cihazın AdıKurum Ödemesi TL (KDV Dahil)
Hasta Devresi132,80
Oranazal Maske380,00
Nazal Maske350,00
Oksijen Tüpü Manometresi (5 LT)418,00
Oksijen Tüpü Manometresi (10 LT)558,00
Oksijen Konsantratörü5.590,00
Taşınabilir Oksijen Konsantratörü17.952,00
CPAP Cihazı1.944,00
AUTO CPAP Cihazı3.888,00
BPAP / BPAP S Cihazı5.340,00
BPAP S/T5.589,00
BPAP S/T AVAPS5.589,00
Mekanik Ventilatör Cihazı (Ev Tipi)42.000,00
ASV Cihazı10.000,00
Aspiratör Cihazı972,00
Nebülizatör Cihazı298,00