SGK’DA BORÇ YAPILANDIRMASI!

Sosyal sigortacılık ilkelerine dayalı olarak, adil, kolay, erişebilir ve mali açıdan sürdürülebilir, çağdaş standartlarda sosyal güvenlik sistemini yürütmek amacıyla var olan sosyal güvenlik kurumundan borç yapılandırması.

Tarih: 14.08.2023 20:36 Güncelleme: 14.08.2023 21:24
SGK’DA BORÇ YAPILANDIRMASI!

www.erzurumgunebakıs.com / Sedanur Bingöl 

Konuyla ilgili bilgilendirme niteliğinde açıklamalarda bulunan sosyal güvenlik kurumu yetkilileri, “Vatandaşımız bugün prim ödedikleri yerden yarın aylık alacakları için her iki yükümlülüklerini de zamanında yerine getirsinler ki, sosyal güvenlik kurumunun sunmuş olduğu hizmetlerde aksamasın çünkü sosyal güvenlik kurumu toplumun tamamına dokunan bir kurumdur”. İfadelerini kullandı. 

Yetkililer, “İşverenlerimiz çalıştırdıkları sigortalara ait bizlere prim öderken, bunun yanı sıra esnafımız ve BAĞ-KUR ’dediğimiz kesimde kendi adlarını sigortalatan primden ödüyorlar. Bizlerde ödedikleri paraları ilerleyen zamanlarda yardım almalarını sağlamak suretiyle bu döngüyü döndürüyoruz. Emekli aylıkları, yaşlılık aylıkları, ölüm aylıkları, iş kazası kaynaklı ve memurlarda vazife malulü kaynaklı aylıkları bütün olarak bizler öderken yine aynı zamanda İşsizlik, kişinin kendi iradesi dışında, çalışma kabiliyetini yitirmesi durumunda iş göremez ödeneği de ödeniyor. Kısaca bize yatırılan paranın da bizden dağıtılan paranın da birbirini dengelemesi gerekiyor. Bunun içinde bir taraftan vatandaşlarımıza aylık bağlarken, diğer taraftan giderlerin karşılanması için işverenlerimizin prim borçlarını tahsil etme noktasında gayret göstermemiz gerekiyor. Prim borçlarını düzenle ödeyen işverenlerimize teşvik uygulayarak, teşviklerimizden yararlanma imkânı sağlıyorken, Primlerini düzenli ödemeyen vatandaşlarımıza belli zamanlarda çıkarılan af yasasından yararlanmalarını sağlayarak ödeyemedikleri tutarları, ödeme noktasında bir kolaylık gösteriyoruz. Af yasasından yararlanarak ödemelerini düzenli yapanlar teşviklerimizden yararlanma hakkına yeniden sahip olabilir. Erzurum’da bu kapsamda borçlu olan işverenlerimizin yüzde 70 civarındaki bir kesimi bunun için müracaat ederek borçlarının yapılanmasını sağladılar. Bu yapılandırılan borçları zaman içerisinde ödemelerini temenni ediyoruz. Ödemeleri durumunda bizden borcu yok yazısı alırlar, ihalelere katılabilirler, teşvikten yararlanabilirler, daha az maliyetli bir prim ödeme fırsatlarını yakalamış olurlar. Ödemedikleri durumda ise banka hesaplarını bloke ederek, mal varlıkları varsa onları satışa çıkarıyoruz çünkü bir noktada bizim bu tahsilatı yapmamız gerekiyor. Borcunu peşin ödeyen vatandaşa yüzde 90 civarında bir faiz indirimi yapılıyorken, taksitlendirme yaparak ödemelerini gerçekleştirenlerde böyle bir durum söz konusu olmuyor. Taksitlendirmelerde ise yıl içerisinde ikiden fazla yapılan aksatmalarda yapılandırmadaki avantaj hakkını kaybediyorlar. Taksitlerde, yurt içi üretici fiyat endeksinin yapmış olduğu oranı uyguluyoruz ve yıldan yıla bir değişim göstermeksizin sabit taksit olarak devam ediyor. 

900 MİLYON CİVARINDA BORÇ YAPILANDIRILDI. 

Borçlarını yapılandırma hususunda 4 bine yakın bir civarda müracaat oldu bunun parasal karşılığı da şuan da 900 milyon küsur civarında bir meblağa denk geliyor. Erzurum özelinde şu anda 900 milyon civarında bir borcu yapılandırdık, bu borçların ödenip ödenmeyeceğini zaman içerisinde göreceğiz. Müracaat etmeyen vatandaşlarımız ise yüzde 30’luk bir kesimi kapsıyor. Hizmetlerimizin yürütümü noktasında belli bir kesime sunduğumuz hizmetlerin, belli kesimden de almak zorundayız. Borçlarını yapılandıran vatandaşımızın borçlarını ödeme noktasında hassas davranmalarını istiyoruz,  borçlarını yapılandırmayan vatandaşlarımızın da 58 Madde dediğimiz madde kapsamında, borçlarının taksitlendirmelerini bekliyoruz. Bizim vatandaşlarımızdan istediğimiz, bugün prim ödedikleri yerden yarın aylık alacaklar, hizmet alacaklar onun için her iki yükümlülüklerini de zamanında yerine getirsinler ki sosyal güvenlik kurumunun sunmuş olduğu hizmetlerde aksamasın, çünkü sosyal güvenlik kurumu toplumun tamamına dokunan bir kurumdur".