Sicil affından beklenti; Veriler tamamen temizlensin

Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, sicil affı yasasının, esnafı rahatlatacak şekilde olması için Merkez Bankası sicil verilerin tamamen temizlenmesi gerektiğini vurguladı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Sicil affından beklenti;  Veriler tamamen temizlensin

Başbakan Binali Yıldırım, esnafın kredi almasını engelleyen sicil sorununa karşı sicil affı yasasının müjdesini 3 gün önce verdi. Ancak sicil affıyla beraber Merkez Bankası´ndaki esnafın eksi puanı tamamen temizlenmezse sicil affından çoğu esnaf geçmişte olduğu gibi yararlanamayacak.

Daha önceden de sicil affı çıkarıldığını ama Merkez Bankası verileri temizlenmediği için bankalardan esnafın geri çevrildiğini hatırlatan Başkan Karaca, ?Malumunuz olduğu üzere, Sayın Başbakanımız geçen hafta sicil affı ile ilgili bir açıklama yapmıştı. Bu açıklamanın sonucunda sicil affını taslak halinde hükümet, meclis alt komisyonuna sevk etti. Alt Komisyon´daki çalışmalar bitmiş durumda. Mecliste bu yasa görüşecek ve büyük bir ihtimalle de kanunlaşacak. Geçmişte de böyle bir sicil affı çıkmıştı. Bu sicil affında bankalar kanuna uymamışlardı. Esnaf için en büyük çıkmaz şu; ticari hayatta inişli-çıkışlar mutlaka oluyor. Esnafımızda gerek kredi kartı borcunu, gerekse çekini senedini birkaç gün ötemeleyle ödediği halde sicili bozuluyor. Yani takibe düşmemiş, icralık olmamış ama bu gecikme sebebiyle esnafımız çok büyük zorluklar yaşıyor. Burada da en büyük beklentimiz, Merkez Bankası´ndaki veri tabanında esnafın kötü olan sicilin silinmesi gerekiyor. Geçmişte çıkan yasalar Merkez Bankası´nı etkilemiyordu. Merkez Bankası, bütün sicilleri depo halinde tutması, aynı zamanda bu veri tabanını diğer bankalarına açması esnafın sicilinde olan bütün olumsuzluklar görülüyordu. Eğer bu sicil affı yeniden yasallaşacaksa ki olacağını bekliyoruz; mutlak suretle Merkez Bankası´nın veri deposundaki sicillerin hepsini tabiri caizse çöpe atılması lazım. Yıllardır skorlama puanından dolayı mağduriyet yaşayan esnaflarımız, bu sicil affından sonra çok rahatlayacaklarını düşünüyorum. Yıllardır esnafın önü kapalı. Esnaf bu sicil affından umutlu. İnşallah bu sefer hayal kırıklığı olmaz.? dedi.

Muhammed COŞKUN