ŞİDDET YASASINA VETERİNER HEKİMLERDEN TEPKİ

sağlıkta şiddet yasasının veteriner hekimleri de kapsama alanına alınsın.

Tarih: 22.08.2023 18:09
ŞİDDET YASASINA VETERİNER HEKİMLERDEN TEPKİ

www.erzurumgunebakıs.com/ Rabia Aslan Karakaş 

Sağlık çalışanlarında şiddeti önlemeye yönelik kanunun, hekim, diş hekimi ve eczacılar için yürürlüğe girmesi üzerine veteriner hekimlerin şiddet yasası kapsamında değerlendirilmemesi tepkilere neden oldu. 

Özel ya da kamu ayırt etmeksizin tüm sağlık personeli ve yardımcı sağlık personeline karşı görev sebebiyle işlenen kasten yaralama, hakaret, tehdit, görevi yaptırmamak için direnme suçlarında, verilecek cezada yarı oranında artırım uygulanacağı yasal olarak kabul edilse de veteriner hekimler sağlıkta şiddet yasası kapsamına alınmadı. 

Konuyla alakalı görüşlerini aldığımız veteriner hekim Salih Yazıcı, “sağlıkta şiddet yasasının veteriner hekimleri de kapsamasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yazıcı, “Bugüne kadar gerek tarım müdürlüğünde çalışan arkadaşlarımıza gerekse özelde çalışan hekim arkadaşlarımıza haddinden fazla şiddet uygulandığı aşikârken sağlıkta şiddet yasasının bizleri de kapsamasını elbette isteriz, istiyoruz. Sonuç olarak bu bir sağlık yasasıysa, hem insan sağlığı hem hayvan sağılığı olarak en büyük rol oynayan veteriner hekimlere de aynı imkânların sağlanmasını özellikle talep ediyoruz. Evcil hayvan olarak, kedi köpek sahiplerinden ve büyük hayvanların sahiplerinden meslektaşlarımın, özellikle de tarım müdürlüklerinde çalışan meslektaşlarımın karşılaştığı şiddetleri göz önünde bulundurmayarak şiddet yasasına tabi tutulmamasını doğru bulmuyorum. Veteriner hekimlere karşı uygulanan şiddet bağlamında da adli cazalar olmak zorunda ve bu adli cezalarında uygulanması gerekir.”