Sınıf kapılarında tarih dersi!

Tarihe tanıklık eden kahramanlar sınıf kapılarında yaşatılıyor

Tarih: 01.01.0001 00:00
Sınıf kapılarında tarih dersi!

 

Sinan AYDIN

Erzurum´un Yakutiye ilçesinde bulunan 50. Yıl Ortaokulu Müdürü Selami Topaloğlu, tarihe tanıklık eden kahramanları okuldaki sınıf kapılarına karikatürize ederek öğrencilerine tarih bilincini aşılıyor. 37 öğretmenin 370 öğrenciye eğitim verdiği 22 derslikli 50. Yıl Ortaokulu´nda farklı projelerle adından söz ettiren okul müdürü Selami Topaloğlu, öğrencilerin tarihi değerleri iyi öğrenip gelecek nesillere aktarmaları için sınıfların kapılarına tarihe tanıklık etmiş kahramanlarımızın resimlerini karikatürize ettirmiş.

ÖZGEÇMİŞ BİLGİLERİ VE YAPTIKLARI KAHRAMANLIKLAR YAZILMIŞ

Her sınıfın kapısına Hazarfen Ahmet Çelebi (17. yüzyılda Osmanlı Devleti topraklarında yaşamış Müslüman Türk bilgini ve yapay kanatlar kullanarak uçabilmeyi başarmış olan ilk insan), Oktay Sinanoğlu (Ünlü Türk Bilim adamı), Çağrı bey ve kardeşi Tuğrul bey (Büyük Selçuklu devletinin kurucuları), Tomris hatun (Peçenek Türklerinden ve dünyanın ilk kadın hükümdarı) , Kazım Karabekir Paşa (1918´de Erzincan ve Erzurum´u Ermeniler´den ve Ruslar´dan geri alan ve Anadolu´da birçok savaşta gören alan Türk subayı) ve Ömer Halisdemir (Darbeci komutan Semih Terzi´yi canı pahasına vurarak etkisiz hale getirip darbenin önlenmesinde büyük rol oynayan şehit asker) gibi tarihe damga vurmuş insanların resimleri işlenmiş. Tüm tarihçilerin doğum ve ölüm yıllarının yazıldığı bilgi notunda, ayrıca kahramanların yaptıkları kahramanlıklarda anlatılıyor.

ÖMER HALİSDEMİR İÇİN NELER YAZILMIŞ

 Bir sınıfın kapasında karikatürize edilen Ömer Halisdemir´in özgeçmiş bilgilerinde ise şu ifadelere yer verilmiş: ? 1974-2016. Yedi çocuklu bir aileden gelen Ömer halis Demir, çocukluğunu Niğde´nin Çukurkuyu´da okul sonraları çobanlık yapmıştır. Hatice Halisdemir ile olan evliliğinden Elifnur ve Doğan Ertuğrul adlarında iki çocuk sahibi olmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yurt içinde ve yurt dışında görev yapmıştır. Babası Hasan Hüseyin Halisdemir´in  aktardığı bilgiye göre, vurduğu komutan Semih Terzi ile Afganistan´da birlikte görev yapmıştır. 15 Temmuz 2016 gecesi Ülkemize ve Demokrasimize karşı meydana gelen hain darbe girişiminde Vatan hainlerine ilk kurşunu sıkarak Kahramanlaşan ve hainler tarafından hunharca şehit edilen vatansever kahraman astsubayımızdır.?

 ?BİRŞEYLERİ ANLATMANIN EN GÜZEL YOLU GÖRSELLİKTEN GEÇER?

 Başta öğrencileri ve öğretmenleri olmak üzere Milli Eğitim Camiasi ve Velilerin takdirini kazanan bir eğitimci olan 50. Yıl Ortaokulu Okul Müdürü Selami Topaloğlu,gazeteniz GÜNEBAKIŞ´a yaptığı açıklamada şunları söyledi: ? Bugüne kadar öğrencilerimizin her alanda bilgi edinmeleri için bir dizi projeler yürüttük.

Örneğin değerler eğitimi kapsamında okulumuzdaki her koridora isimler verdik; sevgi koridoru, saygı koridoru, adalet koridoru. Bu çocuk o koridorda saygısızlık yaptığında ?sen saygı koridoru öğrencisisin, senin saygısızlık yapmaya hakkın yok´ diyoruz. Bunların dışında merdiven basamaklarımıza eğitim noktasında öğrencilerimizin unutmayacağı, sürekli gözleri önünde olacak bilgilerle donattık. Son projemizde

her sınıfımızın kapısında tarihi değerlerimize yer verdik. Kapılara tarihe damga vurmuş insanları işledik. Her zaman bir şeyleri anlatmanın en güzel yolunun görsellikten geçtiğine inanan bir insan olarak bu çalışmayı yaptım. Yeni projeler üretmeye devam edeceğiz. Amacımız bu çocukları okulda kaldıkları sürece en iyi şekilde yetiştirip her birinin vatanına, bayrağına ve milletine faydalı bir birey olmasını sağlamak.?