“Sınıf Annesi” uygulaması kaldırıldı

Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı sınıf annesinin kaldırılmasına ilişkin 81 ile yazı göndermişti. Eğitim Bir-Sen Erzurum 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Karataş konuyla ilgili düşüncelerini belirtti.

Tarih: 10.12.2023 13:24
“Sınıf Annesi” uygulaması kaldırıldı

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

“Son dönemlerde özellikle sosyal medyadan bizim gördüğümüz, takip ettiğimiz ve öğretmen olmamız hasebiyle okulları gezdiğimizde kendimizin de şahit olduğu durumlar söz konusu” şekline konuşan Eğitim Bir-Sen Erzurum 2 nolu Şube Başkanı Mustafa Karataş, “Dolayısıyla bunların tamamını birlikte değerlendirdiğimiz zaman, sınıf annesi uygulamasının getirisi ve götürüsünü bir arada değerlendirmek gerekiyor” dedi. 

Sınıf annesi uygulamasının getirisinden ve götürüsünden bahseden Karataş, uygulamanın dezavantajlarından da bahsetti. “Sınıf annesi uygulaması başta şöyle bir dezavantajı içerisinde barındırıyor: sınıf öğretmeni sınıfta çocuklarla baş edemiyor, yetersiz, velilerle gerekli iletişimi sağlayamıyor, eksik bırakılan yerler olduğundan dolayı öğretmene yardım maksadında sınıf annesi uygulaması oluşturuldu” ifadelerini kullanan Karataş, teoride bu uygulamanın doğrulu söylenebileceğini ancak işin pratiğinin, teorisi ile aynı noktada buluşmadığını söyledi. 

“Evet, öğretmenimize yardımcı olsun, velilerle yapılan organizasyonlarda sınıf annesi görevleri üstlensin ve bu tür işler onun aracılığıyla yapılsın gibi gerekçelerle teoride güzel görünen bu uygulama zaman içinde kötü bir hal aldı. Sınıf öğretmeninin okulda, sınıf annesi kadar sözü geçmemeye başladı ve öğretmenin önüne geçerek bir rol kapma pozisyonuna geldi. Dolayısıyla bu anlamda sınıfta yük alarak huzur getirileceği düşünülen bu uygulama problem yaratmaya başladı. Veliler arasında gruplaşmalar meydana getirerek sınıftaki öğrenciler ve velileri arasında farklı sıkıntılar meydana getirdi”

Sınıf annesinin kaldırılması götürüsü nelerdir? 

“BU UYGULAMANIN KALDIRILMASI HİÇBİR ŞEY GÖTÜRMEZ”

Sözlerine, “Doğru bir adım atılmış oldu. Aslında doğru olduğu düşünülerek atılan yanlış adım yıllar sonra düzeltilmiş oldu. Bu uygulamanın olmadığı dönemde çok daha kalabalık olan sınıflarda sınıf öğretmenimiz her türlü hizmeti yapıyor, öğrenciye bilgi öğretiyor, veliyle gerekli iletişimi kuruyor, veliler arasında irtibatı sağlıyor ve bu noktada ki sorumluluğu birey olarak sorumlu kişi mantığıyla çözüyorsa bundan sonra da yapabilecek bilgi ve donanıma sahipler” şeklinde devam eden Eğitim Bir-Sen Erzurum 2 No’lu Şube Başkanı Karataş, “Bu uygulamanın kaldırılması hiçbir şey götürmez” diyerek uygulamanın kaldırılmasını destekledi.

“Dolayısıyla buradan bir sorun çıkmaz var olan sorunların çözümüne bir adım atılmış oldu. Bu anlamda sınıf annesinin kaldırılmasının çok doğru bir karar olduğunu, okulda ve sınıfta öğrenciler arasında oluşabilecek farklı grupların kalkmasına ön ayak olacağını ve hayırlı bir hizmet olacağını düşünüyorum. Sınıf annesi uygulaması zaten bir şey kazandırmamıştı, kalkmış olması bizi sevindirdi. Okulda sınıflara bir huzur gelecek, sorumlu olan öğretmenimiz gereken adımları kendisi atacak. Başka birisine işi havale etme durumu ortadan kaldırılmış oldu. İnşallah eğitimimize hayırlı olur.”