Şizofreni hastalarını yadırgamayın DESTEK OLUN!

Uz. Dr. Fatma T. Okutucu, şizofren tanısı konulan hastaların kendilerine hangi şikâyetlerle geldiklerini ve bu noktada konulacak olan tanıları paylaştı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Şizofreni hastalarını yadırgamayın  DESTEK OLUN!

Günebakış/Tuba CİVELEK

Okutucu, Şizofren tanısı adı altında sabit birçok atağı, bir süre yatış öyküsü olan ve ilaç kullanan hastaların kendilerine müracaat ettiğini belirterek; ?Bize, tanısı koyulan hastalar geliyor. Burada durumu sabit hastaların sosyal rehabilitasyonu amaçlı çalışmalar yapıyoruz´ ifadelerine yer verdi.

TOPLUM ONLARI YADIRGIYOR

Toplumda bu tür hastalıkları olanlara yadırgayarak bakıldığını belirten Okutucu; ? İnsanların damgalayıcı tutumları, suçlayıcı, dışlayıcı davranışları bu kişilere suç işlemiş gibi bakmaları yanlış. Buranın en önemli amaçlarından biriside, damgalama karşıtı savunuculuk çalışmaları yapmak. Her şeyden önce bu bir hastalık. Aynen diğer organların hastalığı gibi, kendi elimizde olmadan bize bağlı olan sebeplerle olmadan bir çeşit beyin hastalığı. Onlarında bir takım biyolojik temelleri mevcut. Herkes için söz konusu olabilir; çünkü bu hastalıklara karşı genetik yatkınlık var. Çocukluk- gelişim öyküsüyle de ilgisi var, çevresel faktörlerle de ilişkisi var. Birçok nedenle olabiliyor. Diğer hastalıklarda da olduğu gibi tetiklenip ortaya çıkması söz konusu. Bu hastalık onların suçu değil. Ellerinde olan bir şey de değil. İnsanların zannettiği gibi kendi elinde istese yapmaz diye bir durum söz konusu değil.  Nasıl ki kalp hastalığına kendiniz müdahale edemiyorsanız,  aynı şekilde beyin hastalığı olan şizofreni ve benzeri hastalıklarda da böyle bir şey söz konusu değil´ diye konuştu.

TEDAVİ SÜRECİNDE BİLİÇNİL DAVRANILMALI

Hastalığın tedavi edilebilir olduğunu belirten ve aynı zaman da bu süreçte onlara tam destek verilmesi gerektiğinin özellikle altını çizen Okutucu; ? Onlara sahip çıkarak uygun şekilde yönlendirmek gerekir. Genel olarak bu tarz kişilerin çevresinde olanlar bize yönlendirsin. Erken tanı ve tedavi uygulamasıyla onlara yardımcı olabiliriz. Bu tarz hastaların her türlü tedavisini burada yapıyoruz. Toplumda bu insanlara sahip çıkılması gerekiyor.  Bu bir hastalık tedavileri için yardımcı ve destek olmaları gerekir.  Bu hususta hasta yakınlarına çok şey düşüyor.  Nereye, nasıl yönlendirilmeleri konusunda bilgi sahibi olmaları lazım. Gizleme ? saklama gibi yöntemlere başvuruyorlar.  Hastalıklarından kaynaklanan davranışlarını engellemek için şiddet görenlerde var.  Bunlar tamamen bilinçsizlikten kaynaklanan davranışlar. Damgalama ve bilinçlendirme çalışmalarıyla bu tür davranışları azaltmaya çalışıyoruz´ dedi.