Snowboard Milli Takım seçmesi Erzurum'da yapılacak

Kayakta Türkiye'nin başkenti olan Palandöken Kayak Merkezi, Snowboard Milli Takım seçmeleri heyecanına ev sahipliği yapacak.

Tarih: 13.12.2022 12:50
Snowboard Milli Takım seçmesi Erzurum

Sinan AYDIN

Türkiye Kayak Federasyınu, Snowboard Milli Takım seçmesi ve Kar üstü hazıfrlık kampının  Erzurumd'a yapılacağını duyurdu. Kayakta Türkiye'nin başkenti olan Palandöken Kayak Merkezi, Snowboard Milli Takım seçmeleri heyecanına ev sahipliği yapacak. Türkiye Kayak Federasyonu tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, şöyle denildi: " Federasyonumuzun 2022 yılı faaliyet programında yer alan Snowboard Kar Üstü Hazırlık Kampı ve Milli Takım Seçmesi, 15-20 Aralık 2022 tarihlerinde Erzurum’da yapılacaktır. Söz konusu kampa katılacak olan antrenör ve sporcu listesi ektedir.'' 

SNOWBOARD NEDİR?

İki ayağın tek bir tahtaya sabitlenmesi ile karlı ve eğimli bir yüzeyden aşağıya özgürce kaymayı sağlayan snowboard, kısaca kar tahtası ya da kar kaykayı olarak tanımlanır.

Snowboard Sporunun Tarihçesi

Son dönemlerde hayli popüler bir ekstrem spor olan snowboard’un tarihi kayak kadar eskilere uzanmıyor. Kaykayın ya da sörfün karda yapılan hali olarak tanımlanabilecek snowboard, ilk defa 1960’lı yıllarda ortaya çıktı. 

Sherman Poppin’in geliştirdiği ve su kayağını andırır şekilde ön tarafına bağlanmış bir iple kızak gibi idare edilen ilk nesil board’lara “snurfer” adı veriliyormuş. Snurfer ile ilgilenen ve yarışmalara katılan Jack Burton Carpenter, ayağını board’a sabitlemenin daha doğru olacağını fark etmiş ve bu sayede ilk snowboard bulunmuş. Asıl popülaritesini 1990’lı yıllarda kazanan snowboard, kış sporları endüstrisinin sektörel yaklaşımı ile bugünkü halini almış. 1998’de Japonya’da yapılan Olimpiyat Oyunları’nda ilk defa olimpik bir spor olarak literatüre giren snowboard, bu vesileyle tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılmış. 

Özellikle snowboard giysilerinin, gündelik kıyafetlerin rahatlığına yakın bir tarzda tasarlanması, snowboard’un genç kuşaklar arasında ilgi görmesinde ve bir yaşam tarzı olarak benimsenmesinde etkili oldu. 

Snowboard Nasıl Yapılır?

Snowboard yeni başlayanlar için eğitim alınması gereken bir spordur. Kaykay, sörf ya da kayak ile benzerlik gösterse de snowboard sporunun da kendine özel kuralları vardır. Başlangıç, normal eğimde kayma ve teknikler ile yaklaşık 8 saat süren temel eğitimler, güvenli bir şekilde kaymayı sağlar. Her yaşta snowboard öğrenilse de tavsiye edilen başlama yaşı 9’dur.Kaymaya başlamadan önce öncelikle rehber ayağın belirlenmesi gerekir. Denge bozulduğunda ilk öne atılan adım hangisi ise bu “rehber ayak” olarak belirlenir. Rehber ayak belirlendikten sonra iki ayak tahtaya omuz genişliği ile orantılı olarak bağlanır.

 

Snowboard üzerine ayaklar bağlandıktan sonra ise dengede durabilmek için dizler bükülmeli ve sırt dik pozisyona getirilmelidir. Kayak yaparken dönmek isteyenlerin ise bacakları ve beli aynı anda dönmek istediği yöne doğru çevirmesi gerekir. Yavaşlamak veya durmak için ise vücudu arkaya doğru yaslamak ve karı tahtanın altına doldurmak yeterlidir.