Soba zehirlenmelerine DİKKAT!..

Kış mevsimin gelmesiyle birlikte karbon monoksit zehirlenmeleri de yeniden gündeme geldi.

Tarih: 03.12.2023 12:45 Güncelleme: 03.12.2023 12:48
Soba zehirlenmelerine DİKKAT!..

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Kış mevsimin gelmesiyle birlikte karbon monoksit zehirlenmeleri de yeniden gündeme gelirken kömür sobası kullanan vatandaşların, dikkat etmeleri gerektiğini dile getiren uzmanlar, özellikle yatmadan önce sobalara kömür atılmaması noktasında uyarıda bulundular. 

Kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbonmonoksitin, soba zehirlenmelerine neden olduğunu ifade eden uzmanlar soba zehirlenmelerini önlemek için, “sobada yanan ateşin üzerine kömür ilave edilmeyerek sobanın hava girişleri tamamen kapatılmamalı ve soba bacası, soba borusu ile dirsekleri düzenli aralıklarla temizlenerek hava akımına ulaşacak şekilde çevre yapılardan yükseltilmelidir” diye konuştular. 

SOBA NASIL YAKILMALIDIR? 

Özellikle gece rüzgârlı havalarda uyurken sobanın ateşli şekilde bırakılmamasının altını çizen uzmanlar, “Havalar soğuduğu için kömür tüketimi de sobayla ısıtılan evlerde artış gösteriyor ve sobanın yakıldığı andan itibaren söndüğü ana kadar olan süre, karbon monoksit zehirlenmelerini tetiklemektedir. Bu anlamda soba zehirlenmelerinin önüne geçmek için doğru soba kullanımı, kömürün üstten yakılarak, sobanın içerisine doğru miktarda kömür koyarak yakılmalı ve yakılma esnasında sobanın kapakları açık olmalıdır” tavsiyesinde bulundular. 

ZEHİRLENMENİN BELİRTİLERİ 

Kalıcı beyin hasarı,Kalpte hasar, Fetal ölüm ve düşük gibi sonuçları olan karbonmonoksit zehirlenmesinin, Maruz kalma derecesine ve uzunluğuna bağlı olarak farklılık gösterdiğini belirten uzmanlar, “renksiz ve kokusuz olan bu gazın zehirlenme başlangıcında hiçbir belirti vermediği için insanları farkına varmadan "sinsi bir katil" gibi zehirlediğini söylemektedirler.

Öte yandan uzmanlar “Karbon monoksit zehirlenmesi olan kişide yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, göğüs ağrısı, uyku hali, bulantı, kusma, çarpıntı, görme bulanıklığı, huzursuzluk şeklinde ortaya çıkmaktadır. "Havadan daha ağır olan bu gaz, aşağı çöktüğü için özellikle yer yatağında yatan insanları daha çabuk zehirlemekte” olduğunu belirterek evlerinde soba kullanan vatandaşlara “Sobada lastik, plastik, boya, petro kok, araba lastiği, asfalt ve tıbbi atık gibi çöpler yakılmamalı ve yanmakta olan sobaya kesinlikle çöp atılmamalıdır” şeklinde uyarılarda bulundular.