''Sofralarınızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın''

14-20 Mart 'Tuza Dikkat Haftası' nedeniyle aşırı tuz tüketiminin azaltılması konusunda uyarılarda bulunan yetkililer, ''sofralarınızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın'' çağrısı yaptı.

Tarih: 15.03.2023 12:49

Sinan AYDIN

Erzurum Şehir Hastanesi yönetimi, 14-20 Mart 'Tuza Dikkat Haftası' nedeniyle aşırı tuz tüketiminin azaltılması konusunda bir bilgilendirmede bulundu. Sağlıklı yaşam için bir nevi farkındalık oluşturmayı amaçlayan Şehir Hastanesi tarafından yapılan bilgilendirmede, şöyle denildi: 

"SOFRALARINIZDAN TUZU VE TUZLU SOSLARI KALDIRIN''

" Aşırı tuz tüketimini azaltabilirsiniz!  Yaptığınız yemeklerdeki tuz miktarını yavaş yavaş azaltınız.  Yemekleri lezzetlendirmek için tuz yerine; çeşitli baharatlar, dereotu, maydanoz, limon ve sarımsak gibi besinler kullanın. Çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofralarınızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın. Hazır besinleri satın almadan etiketlerini mutlaka okuyun ve daha az tuz içerenleri tercih edin. Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce mutlaka suyla yıkayın / suda bekletin; daha fazla taze sebze ve meyve tüketin.'' 

14-20 MART TUZA DİKKAT HAFTASI NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü günlük kişi başı tuz tüketimini 5 gramın altında önermektedir ve bu miktar bir tepeleme bir çay kaşığına (silme bir tatlı kaşığına) denk gelmektedir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu (sodyumu) da kapsamaktadır. Tuz, besinlerin doğal bileşiminde bulunduğu gibi, deniz tuzu (deniz suyunun buharlaştırılması ile elde edilir) ve kaya tuzu (halite, göl yataklarından veya toprak altından elde edilir, kurutulur) olarak da elde edilir. Genel olarak tuz sodyum ve klorürden oluşur. Sodyum klorür içeriği tüm tuzlarda (kaya, deniz, sofra tuzu) yaklaşık olarak aynıdır. Bu nedenle sağlık etkileri de aynı olmaktadır.  Diyetimizdeki çok fazla tuzun, kan basıncını arttırarak (hipertansiyona neden olarak)  inme ve kalp hastalığı riskini yükselttiğini biliyoruz. İnme ve kalp hastalıkları da dünya çapında en önemli  ölüm ve sakatlık nedenlerinden ikisi olarak gösterilmektedir. Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme Rehberi’ ne göre; aşırı tuz (sodyum) tüketimi; kardiyovasküler hastalıklar, böbrek hastalıkları, hipertansiyon, inme, osteoporoz ve bazı kanser türlerinin oluşmasına neden olabilmektedir. Tuz tüketimi 5 gramı (1 tepeleme çay kaşığı veya 1 silme tatlı kaşığı)  aşmamalıdır. Tüketilen tuz iyotlu olmalıdır. Sağlık Bakanlığı’ nın   Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması, 2017 çalışmasına göre  günlük kişi başı tuz tüketiminin 10.2  g/gün olduğu saptanmıştır.  Bu değer Dünya Sağlık Örgütü’ nün önerdiği günlük tüketim miktarının iki katıdır.