Soğuğa karşı hayvanlarda verim artırma yolları

Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların içeri alınmasıyla birlikte oluşabilecek verimsizliği azaltmak için yapılması gerekenler

Tarih: 06.12.2023 17:43 Güncelleme: 07.12.2023 15:11
Soğuğa karşı hayvanlarda verim artırma yolları

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Hayvancılığın şehri olan Erzurum’da kış mevsiminin soğuk ve çetin geçmesi içeri alınan hayvanlarda olumsuz etki yaratabiliyorken konuyla alakalı bilgiler veren Veteriner Hekim Mustafa Yazıcı, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın güçten düşmeden verim sağlamları için dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı. 

Konuşmasına Erzurum’un mera hayvancılığı yapan bir il olduğunun altını çizerek başlayan Yazıcı, Erzurum hem zorlu hava koşullarının olduğu bir şehir hem de mera hayvancılık yapan bir şehir olduğu için hayvanların hepsi dışarıda bulunuyor” ifadelerini kullandı. 

Mera dönüşü içeri alınan hayvanların verimliliklerinde azalma olduğunu belirten yazıcı, bu verimliliğin artması için uyarılarda bulunarak “Zorlu hava şartlarının yoğun olarak yaşandığı Erzurum batı tarafındakilerin aksine meraya dayalı bir hayvancılık yapmaktadır ve meraya dayalı bir hayvancılık yaptığımız için sonbaharın gelmesiyle birlikte merada ciddi bir kene problemi, beraberinde ise bit enfeksiyonunu yaşanıyor. Bu da ister istemez mera dönüşü içeri alınan hayvanların güçten düşmesine ve verimliliğinde azalmaların olmasına sebebiyet veriyor. Bu anlamda verimliliğin azalmaması için sonbaharın gelişiyle içeri alınmaya başlanan hayvanlara yapılacak ilk şey hayvanların üzerinde bulunan keneleri ve bitleri temizlemektir. Bunun için kene ve bitlerin temizlenerek parazitlerden arındırılmasını sağlayan iç parazit ve dış parazit ilaçlarını uygulamak gerekiyor. İç parazitler zaman zaman insanlara bulaşarak çeşitli hastalıkların neden olabiliyor bu yüzden Erzurum’da mera hayvancılığı yapan illerde hayvan içeri alındığı zaman ilk yapılması gereken şey iç parazit haplarını ve iğnelerini uygulamaktır. Ayrıca dış parazitler içinde kene veya bit ilaçları kullanılmalıdır. Yine merada ya da otlarla bulaşan salgın hastalıklar varsa bunun önüne geçmek içinde sonbahar döneminde hayvanların içeriye alınmasıyla birlikte karma aşılar dediğimiz aşılar yaptırılmalıdır” şeklinde konuştu. 

 

Kış aylarında Sığır ve ineklere daha fazla yem verilmesinin altını çizen Veteriner Hekim Mustafa yazıcı, “Hayvancılık Erzurum’da da bölgesel olarak değişmekte ve bazı bölgeler besicilik yaparken bazı bölgeler buzağı üretip satmayı planlıyorlar. Bu anlamda biraz daha inekçilik önde geliyor ve bu süre zarfında besicilik yapan işletmeler onuncu ay itibariyle hayvanları içeri alarak, özellikle kurban besisi yapan vatandaşlar bu süre zarfında yemleme yapıyor ama Erzurum’un çoğunluğunu düşündüğümüz zaman besicilik değil de aile işletmeleri olarak kendi geçimini sağlayacak kadar hayvancılık yapan vatandaşlar olduğu için ciddi bir yem tüketimi olmuyor ve hayvanlar içeri alındıktan sonra başlangıçta otla başlıyorlar ki bu da hayvanın verimliliğini düşürüyor. İçeri alınan hayvana eğer sürekli ot veriliyorsa otlardaki vitamin, mineral, enerji yetersiz olduğu için zayıflamaya neden oluyor. Bakıldığında Erzurum’da meraya dayalı bir hayvancılık söz konusu olduğu için genellikle hayvanlar da dışarıya mayıs veya haziran aylarında çıkmaya başlıyor  ve bu sebepten ötürü de Erzurum’da kızgınlık ya da diğer anlamıyla gebelik toplu olarak şekilleniyor. Açıkçası Erzurum bölgesinde hayvanlar doğumun yaklaşmasıyla, zayıf düştükleri için ekstradan yemlemelere geçiriliyorlar” dedi. 

Hava şartları nedeniyle modern ahırlara geçilmenin zorlaştığını söyleyen Yazıcı, “ Erzurum’da barınma problemlerinin ciddi manada olduğunu vurgulayarak, "Türkiye geneline bakıldığı zaman Erzurum biraz daha karasal bir iklim olduğu için mevsim burada daha sert olmaktadır. Batı tarafında basit bir sundurmayla veya üstü açık yanları kapalı basit bir ahırla hayvanların barınma ihtiyacını karşılarken bizim bölgemizde böyle bir durum söz konusu değildir. Erzurum’un havasının soğuk ve sert oluşu ciddi manada ahır giderlerinin de maliyetlerini artırıyor. Erzurum’da briketle bir sıra şeklinde ahır yapıldığı zaman ve yapılan ahırın içerisinde yeteri kadar hayvan yoksa ciddi manada soğuk oluyor. Öyle ki insanlar atadan/dededen kalma küçük basık ahırları kullanıyor çünkü aile işletmelerinde ciddi bir hayvan yükü olmuyor. Bu nedenledir ki aile tipi işletmelerde yeni modern ahırlar yapmak yerine var olanı kullanıyorlar onlarda taş duvar şeklinde oluyor çoğunlukla. Bu yüzden Erzurum’da modern hayvancılık hem gelişmemiş hem de hava şartlarından dolayı gelişmedi çünkü normalde insan içinde geçerlidir bu yemiş olduğumuz ve tükettiğimiz her şey vücutta enerjiye dönüşüyor. Erzurum’un soğuk olması nedeniyle enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için hayvanlara ekstra yemleme yapılması gerekmektedir çünkü aldığı kalori hava şartlarından dolayı ısıya dönüştürülür ve verimliği azalır. Bu anlamda Erzurum’un modern Ahırlar geçmesi gerekmektedir” şeklinde aktardı