Soğuklar havaların vazgeçilmezi tiftik ürünler

Yaklaşan kış mevsimi ile hava sıcaklıklarında düşüş yaşayan ilde, Dadaşlar kışlık kıyafetlerini giymeye başladı. Erzurum soğuğundan korunmanın yollarından biri olan tiftik satışları da arttı.

Tarih: 25.10.2022 15:43
Soğuklar havaların vazgeçilmezi tiftik ürünler

Talha KOCA

Erzurum’da kış aylarının iyide iyiye kendini hissettirmesi sonrası gardroplarda ki kışlık giysiler çıkarıldı. Palandöken Dağı'na yağan karla birlikte havalar soğudu, mağazalarda kışlık ürünlerin satışında da artış yalanmaya başladı. Bazı günler normal atkı ve berelerin işe yaramadığı Erzurum soğuğunda, vatandaşlar soğuktan korunmanın yolunu tiftik yününden yapılan ürünlerde buluyor. Tiftik yününden örülen atkı, papak, kalpak ve eldivenler kış soğuğunu hissettirmiyor.

TİFTİK ÜRÜNLERİNE İLGİ BÜYÜK

44 yaşındaki Tiftik ürünleri satıcısı Resul Solak, Gürcü Kapı semtinde yer alan dükkanında çocukluğundan beri tiftik ürünleri satıyor. Atadan gelen mesleği devam ettirdiğini söyleyen Solak “Erzurum’un dondurucu soğuğunda normal atkı, bereler ve diğer kışlık kıyafetler vatandaşları soğuktan pek korumuyor. Ancak Tiftik yününden örülen eldiven, papak ve atkılarımız soğuğu hissettirmiyor. Kışın Erzurum’un dondurucu soğuğundan korunmanın en etkili yolu Tiftik yününden örülen atkı, bere ve eldivenlerin kullanmak” dedi.

’’SİBİRYA’YA ÜRÜN GÖNDERİYORUZ’’

Tiftik yününden yapılan atkı, papak ve kalpakların soğuğu etkili bir şekilde kestiğine değinen Tiftikçi Resul Solak, “Yurtdışına kış mevsiminde çok fazla ürün gönderiyoruz. Özellikle Sibirya’ya geçen sene bolca sevkiyatımız oldu. Kış mevsiminin çok soğuk geçtiği bölgelerden bir diğeri de orası, o bölgelerden ve yurt dışından gelen turistler sayesinde oralara kadar ürün tanıtımı ve satışı gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı. Tiftik ürünlerinin nasıl üretildiğine değinen tiftikçi Solak, fiyatlarının yüksek olmasının el emeği ve göz nuru olmasından ve işçiliğinin uzun sürmesinden kaynaklandığını belirtti. Üretim aşmalarını aktaran Solak, “Tiftik ürünlerin keçinin yavrulama döneminde vücut ısısını korumak için oluşturduğu tüyler toplanarak el emeği verilip örülerek eldiven, çorap, atkı, papak ve ehram şeklini alıyor.” şeklinde konuştu.

TİFTİK ÜRÜNLERİ ALTIN DEĞERİNDE

Tiftik yününden örülen atkı, bere, papak ve kalpakların ürünlerine göre fiyatın değişim gösterdiğini belirten Tiftikçi Resul fiyatların 150 Lira ile 1000 Lira aralığında değişim gösterdiğini aktardı. Günümüzde bu ürünleri örenlerin kalmadığı için üzüldüğünü söyleyen Resul Solak “Eskiden köylerde çoğu vatandaş Tiftik yününden ürünler örerdi. Zamanında köylerden çok fazla ürün alırdık. Hatta babamdan duymuştum, yüzlerce köylü hayvanlarının yününden ördüğü ürünleri şehre getirip pazarlarda satarmış. Günümüzde bu ürünleri dokuyan ve ören neredeyse kimse kalmadı. Zamanında bu ürünleri satan bayağı bir yer varmış günümüzde de biz varız” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda altın değerinde fiyatları olan Tiftik ürünleri vatandaşa sıkılınca bozdurma imkanı sağlıyor. Fiyatları 100 Lira ile 1000 Lira aralığında olan ürünler vatandaşa alıp kullandıktan sonra sıkılınca tekrardan bozdurup nakde çevirme imkanı sağlıyor.