Son usta iş başında Kadın ve erkek kıyafetinin maliyeti 10 Bin TL´yi buluyor?

Erzurum´un bar ekip kıyafetini, orijinal olarak işleyen ve imal eden, Erzurum ve bölgede tek olan Yusuf Yurttaş, Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi´nde geleceğin ustalarını eğitiyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Son usta iş başında  Kadın ve erkek kıyafetinin maliyeti 10 Bin TL´yi buluyor?

Günebakış/Muhammed cOŞKUN

Son 25 yılda bar ekip kıyafetini orijinal olarak yapan tüm ustaların vefat ettiğini, kendisinden başka hiç kimsenin kalmadığını belirten Yusuf Yurttaş, mesleğin kendisiyle beraber ölmemesi için de eğitimler verdiğini söyledi. Bar ekip kıyafetinin önemine vurgu yapan Yurttaş, has bar ekibi kıyafetinin toplam maliyeti 4-5 bin TL´yi bulduğunu bildirdi.

KİMSE KALMADI

Mesleğin geleceği için eğitimler ve eğitimlerin devamında da çıraklık vazifesinin yapılması gerektiğini anlatan Yurttaş, ?Ben 1966 Erzurum doğumluyum. 1978 yılında Halk Eğitim Merkezi´nde yöresel halk oyunlarını oynamaya başladım bundan 18 yıl önce elbisenin dikimiyle alakalı hiçbir bilgim yoktu. Son 20-25 yıl içinde abacı ustaları işte yaşlılık gibi sebeplerden dolayı mesleği bıraktı. Onlar bırakınca Erzurum´da bu işi yapan kimse kalmadı. Arkadaşlarımızın teşvikiyle, benimde zaten terzilik baba mesleği, biz bu imalat kısmına merak sardık. İşin en orijinalini yapabilmek için uzun uğraşlar verdik. Bilen arkadaşlardan, ustalardan, ustaların çocuklarından alabildiğimiz bilgileri alıp bu işi yapık. Bu işi yapan ustaların tamamı vefat ettiler. Otantik anlamda şuan Türkiye´de bu yörenin kıyafetini orijinal olarak yapan hiç kimse yok. Kostümcüler hazır malzemelerle benzeterek yapıyorlar, gerçek elbise yani kaytan örme, 8 düğme yapan kimse yok.? dedi.

BİR ERKEK VE BİR BAYAN 10 BİN TL´Yİ BULABİLİYOR

Elbisenin içeriği ve maliyeti hakkında bilgiler veren Yurttaş, ?Bu takımın içinde gömlek, yelek, zığva, ayakkabı ve şal kuşak kısmı var. Ayakkabısı altı köseli üstü keçi derisinden yapılıyor. Birde bunun köstek ve pazubant var. Köstek, boyundan aşağı asılan saat gibi zincirli bölümü, pazubant ise sağ kola takılan muska amaçlı takılan aksesuar olarak takılır. Orijinal kıyafetin içinde bu gün yine muska var. Normal elbisenin fiyatı 800- bin T gibi bir fiyatı tutuyor. Eğer köstek ve pazubant orijinal olarak gümüşten olursa, 4 bin TL´yi bulur. Bayan elbisesi ise de bir o kadar olarak 4-5 bin TL´yi buluyor.? diye konuştu.

EĞİTİMLER BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Bu kültürün gelecek kaygısı içinde olduğunu ifade eden Yurttaş, ?Yaklaşık 6 yıldır bu işin yapan hiç kimse kalmadığı için bu işin ölmemesi için birçok yere duyuru yaptım, yardım istedik. Bu çağrılara sadece Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar yanıt verdi. Kendisi burada Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi´nde önemli bir yer yer tahsis etti ve malzemelerin temini yaptı. Bizde burada eğitim vermeye başlattık. Bu zaman kadar 4 kez kurs açtık ve bu kurslarda toplamda 50-60 kursiyer eğitim aldı. Ancak bu iş sadece 3-4 aylık eğitimle olamaz, uzun süre işin içinde bulunmak gerekiyor.? ifadelerini kullandı.