SON FAYTONCU ’FAYTON’ NURİ

Erzurum’da asırlardır devam eden geleneksel atlı faytonlar, son demlerini yaşıyor. İlde faytonculuk yapan tek kişi kaldı. Son temsilcisinin elinde ki meslek, tarihte karışacak gibi gözüküyor.

Tarih: 17.10.2022 11:11
SON FAYTONCU  ’FAYTON’ NURİ

Talha KOCA

Erzurum’da yüz yıllardır devam eden atlı fayton geleneği, son temsilcisinin elinde devam ediyor. İlde tek olan ve başka meslektaşı olmayan “Fayton Nuri” lakaplı Nuri Güneş, “Bu işi yapan benden başka kimse kalmadı. Atadan gelen bir meslek olduğu için bende devam ettiriyorum. Aslında çok güzel ve eğlenceli bir iş ancak eski tadı olmadığı için insanlar faytonculuğu bıraktı.” dedi.

"HİÇ BİLEN KALMADI"

Eskisi gibi iş yapamadıklarını belirten Faytoncu Nuri, yaklaşan kış mevsimiyle birlikte sezonu kapatacağına da değindi. Genellikle turistlerin dikkatini çektiği ve özellikle de yerli turistlerin bindiğini söyleyen Nuri Güneş, ”Erzurum halkı eskiden faytona binmeyi çok severdi. Sıklıkla yapılan aktiviteler arasında başta gelirdi fakat eskisi gibi binmiyorlar. Hatta nerdeyse hiç binen kalmadı. Diğer illerden gelen yerli turistlerin bayağı ilgisini çekiyoruz. Onlar da olmasa para kazanacağımız yok hatta halimiz duman” ifadelerini kullandı.

"KIŞIN SEZON KAPANIYOR"

Yaklaşan kış mevsimiyle sezonu mecburiyetten kapatacağını tekrarlayan Nuri Güneş “Kış kapıda haliyle Erzurum’da çok soğuk bir memleket. Faytonlarımızın da üzeri açık olduğundan normal olarak soğuğu fazlasıyla geçiriyor. Fayton da hareket edince daha da soğuk oluyor. Bu yüzden kış geldi mi sezonu kapatıyoruz. Havaların tekrardan normale binmesini bekliyoruz.” dedi. Fayton turlarındaki fiyatları da belirten Faytoncu Nuri “Turlarımız genellikle Erzurum Kalesi ve Çifte Minareli Medrese önünden başlayarak Cumhuriyeti Caddesi boyunca devam edip Havuz Başı kavşağından geri dönerek tekrar Kale önünde son buluyor. Bu şekilde olan turlarımızı 150 Lira olarak belirledik ve bu fiyat üzerinden çalışıyoruz. Tabi isteğe göre daha uzun turlarda düzenliyoruz. Bunlar da mesafesine göre ve süresine göre fiyatları değişim gösteriyor. Vatandaşlar tarafından biraz pahalı olarak karşılanıyor ancak atalarımızın arpası ve yemi de bir o kadar pahalı, aynı zamanda nostaljik ve otantik Fayton arabaları kullandığımız için haliyle araçlarımız eski ve sürekli bakım yapmamız gerekiyor. Bunlar da tur fiyatlarına yansıyor.” diye konuştu. Erzurum’un son faytoncusu olarak bilinen ve başka meslektaşı bulunmayan Faytoncu Nuri mesleğini elinden geldiği kadar devam ettireceğinin de altını çizdi. Aynı zamanda atları çok sevdiğini ve bakımlarını da zevkle yaptığını belirtti.