SOSYAL MEDYA EVLİLİĞİ BİTİRDİ

Boşanma dava dosyalarının daha çok genç ve yeni evli çiftler oluştururken sosyal medya evliliği bitirme noktasına getirdi.

Tarih: 31.05.2023 17:04
SOSYAL MEDYA EVLİLİĞİ BİTİRDİ

www.erzurumgunebakis.com/ Berivan POLAT

Sosyal medya yüzünden boşanma oranlarının yüzde 47’lere ulaştığını ifade eden Avukat Serhat Ay, boşanma davalarının başlıca sebebinin sosyal medya evliliğinden kaynaklandığını söyledi.

Ay, “Genelde karşılaştığımız olaylar boşanma davalarında eşlerin şiddetli geçimsizlik, kanunen de evlilik birliğinin temelden sarsılması ifada ettiğimiz olaydır. Bunun en genel sebebi eşlerin birbirlerine karşı olan ilgisizliği, eve karşı olan eşlerin ilgisizliği, kadının veya müşterek çocuğun ihtiyaçlarının tam olarak karşılanmaması, eşin eve uğramaması gibi ortak hayatı çekilmez hale getirebiliyor. Bu da genelde Erzurum’da özellikle coğrafyamız da yaşadığımız olay, eşlerin genelde kahve alışkanlığı olsun, dışarda parayı harcaması olayı olsun, aile birliği ekonomisine verdiği zarardan dolayı eşlerin genelde boşanma yolunu tercih ettiğini görüyoruz. Bununla birlikte terke dayalı olarak da boşanma sebeplerimiz yaygındır. Eşlerin bu yüzden boşanma oranlarının günümüzde yüzde 47’lere ulaşmasının en temel nedeni sosyal medya evliliklerinin gençler arasında yaygın olmasıdır. Sosyal medya evliliği neticesinde eşlerin birbirlerini tam olarak tanımaması, tanımadan yola çıkması, güven ilişkisini tam olarak kurulmamış olmasından dolayı ve sosyal medya da kişilerin daha farklı gösterilmesi neticesinde parlak bir kişilik profil çizip daha sonra kusurlarının ortaya çıkması neticesinde evlilik birliğinin gençler arasında oldukça kısa sürdüğünü söyleyebiliriz. Elimizde ki dosyaların bir kısmı yeni evliler arasında bu da gençler arasında ki sosyal medya evliliğinden kaynaklıdır. Daha ileri ki yaşlarda ki bireylerde ise evde ki müşterek birliğin ayakta tutulmasına ekonomik yetersizlikler olabilir ve eşe karşı ilgisizlik başlıkları altında toparlayabiliriz.”

TERK NEDENİYLE BOŞANMA DAVASININ SEBEPLERİ NELERDİR?

Terke dayalı boşanma sebepleri ise terkin belli bir süre devam etmesi gerektiğini belirten Avukat Serhat Ay, evlilik birliği dışında yaşamların son zamanlarda arttığını söyledi.

Ay,’’ Terke dayalı boşanma sebepleri ise terkin belli bir süre devam etmesi lazım. Eş tarafından bir daha ihtar çekilmesi lazım fakat bunun en sık temel nedeni ise eşlerin yine sosyal medya vasıtasıyla tanıştığı insanlarla birlikte şehirlerinden uzaklaşması veya tatile gitme bahanesiyle bir daha geri dönmemeleri ve evlilik birliği dışında farklı birliktelikler yaşanması neticesinde evi terk etmesi söz konusu ve bu tarz olaylarda da son zamanlarda karşılaşmaya başladık. Evlilik birliği dışında yaşamlarda son zamanlarda arttı ve buna dayalı boşanma sebepleri de artmış bulunmaktadır. Daha çok çekişmeli boşanmalar revaçta. Eşler arasında eğer anlaşmalı boşanma gerçekleşirse nafaka vermem veya belli tazminatlardan da muaf olurum diye erkek tarafı anlaşmak ister. Eşinin gerçekten boşanma niyetini gördükten sonra anlaşmalı bir şekilde boşanıp diğer nafaka veya maddi manevi tazminatlardan kurtulmak için erkek tarafı bu yöne eğilimindedir. Fakat ev hanımı olan kadınlarda nafaka veya tazminata ihtiyaçları olduğu doğrultuda almak istiyorlar. Bize gelenler özellikle kadın tarafı oluyor. Bunlarda çekişmeli dava açıp en azından o haklarını talep etmek istiyorlar. Bu yüzden çekişmeli davaların daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.’’ dedi