“SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK MODERN KÖLELİKTİR”

Türk Eğitim-Sen Erzurum Şube Başkanı Yusuf Kenan Gürsoy en düşük öğretmen maaşı 30 bin TL olmalıdır.

Tarih: 19.08.2023 17:10
“SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK MODERN KÖLELİKTİR”

www.erzurumgunebakıs.com / Muhammet Yılmaz

Türk Eğitim-Sen Erzurum Şube Başkanı Yusuf Kenan Gürsoy en düşük öğretmen maaşının 30 bin TL olması gerektiğini, uzman öğretmenlik ve başöğretmenliğin öğretmenlerin hakkı olduğunu söyledi. Gürsoy, göreve yeni başlayan öğretmenlere yakışır bir maaşın verilmesi gerektiğini, dünyada en düşük öğretmen maaşlarının Türkiye’de olduğunu ifade etti. Gürsoy, öğretmenlere kira kontratına göre bir limit belirlenerek, öğretmenlerin kira ücretlerine destekleme yapılmasının gerektiğini dile getirdi.

Türk Eğitim-Sen Erzurum Şube Başkanı Yusuf Kenan Gürsoy, “Bugünkü şartlar da en düşük öğretmen maaşı 30 bin TL olmalıdır. Tabii ki uzman ve başöğretmenlerin maaşları da buna göre farklılık arz edecektir, etmelidir de onun için mücadele verildi ve kazanıldı. Yanlış yöne de çekilmemeli başöğretmen ile görevine yeni başlayan bir öğretmenin maaşları kıyaslanarak aralarındaki bu kadar büyük uçurumu eleştiriyor olmaları da kabul edilebilir değildir. Uzmanlık ve başöğretmenlik öğretmenin hakkıdır. Konu müktesebatta ona göre düzenlenmelidir ve ona göre düzenlenmiştir, uzmanlık ve başöğretmenlik devam etmelidir. Ancak göreve başlayan yeni bir öğretmenin de bir öğretmene yakışır dünya standartlarına göre ortalama bir öğretmen maaşı kadar maaşı olması gerekiyor. Şu anda dünyada en düşük maaş alan öğretmen Türkiye’de bulunuyor. Kira probleminin çözümü aslında çok kolay. Ev sahibi ve kiracı kira kontratı yapıyor. Yapılmış kontrata göre standart belirlenebilir. Alt sınır ve üst sınır ya da üst sınır belirlenip kira sözleşmesi bağlamında çalışanlara kira yardımı yapılarak çözülebilir. Ekstradan bir şey yapmaya da ihtiyaç duyulmamış olur. Bütün kamu çalışanları için böyle bir yöntem uygulanabilir.” 

“Öğretmenlerin yaşadıkları problemlere öğretmen adaylarıyla başlayalım. Eğitim fakültesi mezunu görev bekleyen birçok öğretmen adayı arkadaşlarımız var, atanamıyorlar ama milli eğitim bakanlığında 70 ila 100 bin arasında değişen ücretli öğretmenlik adı altında asgari ücretin çok çok altında öğretmen çalıştırılıyor. Haftalık 30 saat ek ders karşılığı çalıştırılıyorlar. Ek ders birim fiyatı şu anda 60 lira civarında yaklaşık 120 saat eder. 7200-8000 lira civarında bir ücret miktarı demek oluyor. Asgari ücret ne kadar? 11402 TL. Asgari ücretin altında öğretmen çalıştırılıyor. Devlet eliyle çalıştırılıyor. Kanunlarımıza göre asgari ücretin altında çalışan çalıştırmak suç olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nda bu sorun çözülmüyor. Sözleşmeli öğretmenlik uygulaması var. Sözleşmeli öğretmenlik modern köleliktir. Hiçbir şekilde bir meslek grubunda, çalışanlara hatta kamu çalışanlarının tamamı arasında “Sen şusun, sen busun” deyip hak eksiltme ya da çoğaltma olamaz olmamalıdır. Tayin hakları yok. Özür tayin hakları yok. Bunların bir an önce düzenlenmesi lazım.”