Spor Bilimleri Fakültesi Dünya markası olma yolunda

Erzurum´a kazandırılan tesisler sayesinde Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi´nin Dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini kayda geçen Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Osman Elmalı, bu yıl kış sporlarına 40 kontenjan ayırdıklarını k

Tarih: 01.01.0001 00:00
Spor Bilimleri Fakültesi Dünya markası olma yolunda

Nesrin Çetinkaya

Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Osman Elmalı 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde fakültelerinde yapılan öğrenci alımına yönelik değerlendirmelerini GÜNEBAKIŞ´a paylaştı. Erzurum´un doğal altyapısının ve iklim şartlarının uygun olması nedeni ile pozitif ayrımcılık yaparak kış sporlarına 40 tane kontenjan ayırdıklarını kaydeden Elmalı, ?İlde Kış sporlarıyla ilgili yapılmış olan tüm tesisler fakültemizin kış sporlarında Türkiye´de, hatta dünyada bir marka olma şansını artırdığı için biz de buna katkı sağlamak istedik? diye konuştu. Bu yıl fakülte olarak belirledikleri kontenjan sayısının toplamda 280 olduğunu belirten Elmalı, bu oran içinde kış sporlarına ayrılan kontenjan sayısının ciddi bir rakam olduğunun altını çizdi.

KIŞ SPORLARINA 40 KONTENJAN

Erzurum´un doğal altyapısı ve iklim şartlarının kış sporlarına olan uygunluğunu dile getiren Elmalı, bu noktada kış sporlarına 40 kontenjan ayırdıklarını belirterek, ?2017-2018 eğitim-öğretim yılı için öğrenci alırken yetenek sınavını yapmadan önce kontenjanlar belirliyoruz. Bu sene ki kontenjan sayımız totalde 280. Biz fakülte olarak toplam 12 branşta öğrenci alımı gerçekleştiriyoruz. Bunlardan 40 tanesi, yani 40 kontenjanımız kış sporlarına ayırdık. Bunun temel sebebi Erzurum´un doğal altyapısının buna uygun olması ve bölgenin iklim şartlarının kış sporlarına uygun olması. Bu anlamda tabi ki Erzurum´un öne çıkması gerekiyor. Şöyle bir yaklaşımda bulunma gerekirse futbol, boks, basketbol, karate branşında Türkiye´nin her yerinde sporcular yetişebilir. Çünkü salon sporları ile ilgili olarak, salon olduğu sürece herhangi bir iklimde sporcu yetişmesi mümkündür. Ama baktığımız zaman kış sporlarında iklim elverişli olmadığı zaman sporcu yetiştirmek mümkün olmayacaktır. Altyapı son derece önemli, ama daha da önemlisi iklim şartlarıdır. Şartlar el vermediği sürece, siz hangi altyapıyı yaparsanız yapın, yürümeyecektir. Yani yapay karla, yapay buzla nu iş olmaz. İklim şartlarına uygun olarak altyapı da geliştiği zaman her şey dört dörtlük ilerler? ifadelerini kullandı.

TESİSLER FAKÜLTEMİZİN KIŞ SPORLARINDA, DÜNYA MARKASI OLMA ŞANSINI ARTIRIYOR

2011 Olimpiyatlarının kış sporlarında adeta bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Elmalı, yapılan tesislerin fakültelerinin bu noktada dünya markası olma şansını artırdığını söyleyerek, ?Erzurum´da 6-7 ay gibi uzun süren bir kış mevsimi var malum. Bu 7 ayın 5 ayı kesintisiz kış sporları yapılabilecek doğal bir iklime sahip. Dolayısıyla altyapılarda oluştu. 2011 Olimpiyatları vesile oldu. Hükümetimiz bu anlamda bir fedakârlık göstererek, ciddi bir öngörüde bulundu ve burada bir çok tesis inşa edildi. Bu bir başlangıç oldu Erzurum için. Daha öncede Palandöken´de oteller yapıldı, kış turizmine yönelik çalışmalar yapıldı ancak 2011 bu işin dönüm noktasıdır kanaatime göre. Çünkü Atlama Kuleler, Buz Hokeyi Salonları ve daha birçok tesis, kayak merkezleri Erzurum´u kış sporları için çok uygun bir hale getirdi.  Biz de bu nedenle altyapının, iklim şartlarının uygun olması neticesinde değerlendirmelerimizi yaparak 40 tanen kış sporları ile ilgili kontenjan açtık. Bu ciddi bir rakamdır.  Diğer branşlara oranla kış sporlarına pozitif bir ayrımcılık yapılmış durumda. Kış sporları ile ilgili yapılmış olan tüm tesisler fakültemizin kış sporlarında Türkiye´de hatta dünyada bir marka olma şansını artırdığı için biz de buna katkı sağlama üzere 40 öğrenci aldık? şeklinde konuştu.