Spor futboldan ibaret değil

Beden eğitimi öğretmeni ve aynı zamanda atletizm milli takım antrenörü olan İsmail Güzeloğlu ile Erzurum’daki atletizm üzerine röportaj gerçekleştirildi.

Tarih: 07.10.2023 18:18
Spor futboldan ibaret değil

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl

Sözlerine kendini tanıtmakla başlayan Güzeloğlu, “Meslek olarak beden eğitimi öğretmeni aynı zamanda Atletizm Milli Takım Antrenörüyüm, yaklaşık 7-8 yıldır aktif olarak antrenörlük yapıyorum ve mesleğimi icra ederken de geleceğimiz için zeki, çevik, ahlaklı sporcuları yetiştirmek üzere çaba gösterip gayret veriyorum” dedi. 

“Spor lisesinde olmamız bu işe biraz daha yoğunlaşmamıza sebep oluyor” diyerek sözlerine devam eden Güzeloğlu, “kendi branşları olduğu için bir çocuğun da elinden tutmak ve iyi bir yere gelmesine sebep olmanın kendileri için çok önemli olduğunu belirtti. 

Atletizm’de imkanlar 

Erzurum genelinde Atletizm’ de yeteri kadar imkanlar sağlanıyor mu?

Güzeloğlu, “Teknoloji geliştikçe spor dalları da ister istemez gelişiyor, değişiyor. Sporcu eğitim merkezleri, Türkiye olimpiyat hazırlık merkezlerinin oluşumu performansı biraz daha olumlu anlamda etkiliyor. Bununla beraber öğrencinin iyi beslenmesi iyi dinlenmesi ve iyi bir antrenman yapması birçok başarıyı beraberinde getirebiliyor. Erzurum’ da son yıllarda eskiye oranla bu başarı biraz daha arttı ve. Geçmişte emre dereli olsun, atletizmde dilek koçak olsun, sporcularımız birinci olarak dünya şampiyonasında yer edindiler. İmkanlar ve olanaklar sağlandıkça başarı da kat be kat geliyor. Türkiye şampiyonasında veya Dünya şampiyonasında daha çok sporcumuzun adının geçmesi için elde olan imkanlar artırılmalı ve sporcu eğitim merkezleri artırılmalı”.

Milli takıma giden sporcu yabancılık çekiyor mu?

“Atletizmde başarı göstererek milli takıma geçmeyi başaran sporcularımız performansında bir düşüş yaşanmasın ve yeni bir antrenöre alışma uyum sağlama gibi bir zaman oluşmaması için kişi kendi antrenörü ile gidiyor. Yani milli takımda kişinin kendi antrenörü ilgileniyor ve milli takıma bile gelse antrenör kendi sporcularının başında olabiliyor”. 

Atletizm ‘de şu an durum nedir? 

“Atletizm ‘de şu anda imkanlar güzel ve şu dönemde elimizden geleni yapıyoruz. Kamplar düzenli olarak devam ediyor bu anlamda yaz kampı Erzurum’da gerçekleşti kış kampları da genellikle Akdeniz bölgesinde gerçekleşiyor onun dışında ege bölgesinden bazen Diyarbakır, olabiliyor ama burası yüksek rakımdan dolayı yazın burada milli takım kampları oluyor ve bu da sporcu için olumlu sonuçlar elde ediliyor. Genel olarak Erzurum’da son yılda atletizmin altın yılı olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’deki orta ve uzun mesafenin fabrikası Erzurum’dur bu da antrenörlerimizin iyi çalışması ve özellikle bazı beden eğitimi hocalarımız kendi arda kalan zamanını sporcularla birebir ilgilenmenin sonuçlarından biri. 

Sponsor desteğiniz var mı?

“Sponsor bir spor dalının kendini göstermesi ve başarı elde etmesi için çok önemli ama bizler için yerel yönetim belediyemizin küçük bir desteği dışında herhangi bir iş adamı sponsor olmadı ve bunun eksikliğini fazlaca yaşıyoruz. Üzülerek belirmek istiyorum ki spor sadece futbol demek değildir ama maalesef bugün birçok kişi sporu futbolun ötesinde bir şey olduğunun farkında değil”.