Stajyer Avukatların Sorunları Saymakla Bitmiyor…

Stajyer avukatlar ekonomik koşullar ve sosyal güvenlik haklarının sağlanmaması başta olmak üzere mesleğe yönelik hazırlık sürecinde birçok problemle boğuşuyor.

Tarih: 28.10.2023 15:01
Stajyer Avukatların Sorunları Saymakla Bitmiyor…

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Stajyer avukatlar, 4 yıllık eğitim sonrasında mesleğe adım atmak adına zorunlu olarak 6 aylık adliye süreci ve avukat yanı stajında istenilen seviyede bilgi edinmenin yanında birçok sıkıntı ile mücadele ediyor. 

Stajyer Avukatlar, yaşadıkları sorunları kısaca dile getirdi. En büyük sorunlardan birinin stajyer avukatların bazı yerlerde maaşsız bazı yerlerde ise çok az miktarda bir maaş ile çalıştırıldıklarını ifade eden stajyer avukatlar, stajyer avukatlara yanlarında çalıştıkları avukatların şahsi işlerini de yaptırdıklarını söyledi. 

“Çoğu stajyer arkadaşlar hayatlarını idame ettirecek tutarda ücret almamakla birlikte, ‘harçlık’ tabirinde ki para ile düşük miktarda paralara çalışmaya zorlanıyor. Ayrıca bu süre zarfında bizlere sigorta bile yapılmıyor. Hâkim ve savcı stajyerlerinin staj yaptıkları süre zarfında, belirlenen maaşla sosyal haklarının verilmesine karşın stajyer avukatlara aynı hakların tanınmaması, yargının üç saç ayağından birini oluşturan avukatlara bu duruma uygun koşullar sağlanmadığının göstergesidir.”

- “Mesleğimizi İfa Etmekte Zorlanıyoruz”

Stajyer avukatlar, hukuk fakültelerinde ki eğitim sürecinden bahsetti. Derslerde verilen eğitimlerin yeterli niteliğe sahip olmadığını ifade eden stajyerler, “Hukuk Fakültelerinde ki eğitimlerin istenilen niteliğe kavuşmamış olması, teorik bilgilerin pratiğe dönüşmesine imkân tanıyacak bir eğitim sisteminin geliştirilmemesi bizi çok zorluyor” dediler. Sözlerine, “ Fakültede yeterli saha eğitimi verilmediği için adliye stajının ilk 6 ayında stajyer avukatlar ne yapacağını bilemiyor” şeklinde devam eden stajyerler, “Kendimizi anında uygulamanın içinde bulduğumuz için mesleğimizi ifa etmekte zorlanıyoruz” diye konuştular.     

“Adli Personeller Tarafından Küçük Düşürülüyoruz”

 Adliyede stajyer avukatların yasadan kaynaklanan haklarının kullanmaya müsaade edilmediğini söyleyen stajyerler, “Mahkeme kalemlerinde ve icra müdürlüklerinde çalışan adliye personelleri tarafından küçük düşürücü davranışlara tabi tutuluyoruz” diyerek konuşmalarını sonlandırdılar.