’’Su kaynakları daha çok kirlenmekte’’

ESKİ Genel Müdürü Ertek, insanlığın ve hayatın en temel değeri olan suya sahip çıkmaya devam edeceklerini söyleyip ekledi: Su kaynakları gün geçtikçe kirlenmekte

Tarih: 22.03.2022 18:02
’’Su kaynakları daha çok kirlenmekte’’

Sinan AYDIN

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 22 Mart 1993’te ilan edilen Dünya Su Günü’nü kutlayan Genel Müdür Ertek, insanlığın ve hayatın en temel değeri olan suya sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi. Genel Müdür Ertek, '' Bugün bize ve tüm insanlığa düşen en temel görev; iklim değişiklikleri başta olmak üzere diğer tüm olumsuzluklara karşı suyumuzu korumak ve bu nimeti en verimli ve tasarruflu bir şekilde kullanmaktır. Çünkü su hayattır ve hayatın boşa harcanmaması en temel gayretimiz olmalıdır'' dedi.

REMZİ ERTEK: SU KAYNAKLARI GÜN GTİKÇE KİRLENMEKTE

ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, konu ile ilgili açıklamalarına şöyle devam etti: " Türkiye’de su kaynakları gün geçtikçe daha çok kirlenmekte ve temiz suya erişim daha zorlaşmakta ve arıtımı çok maliyet gerektirmektedir. Gerek yüzey sularımızı gerekse yeraltı sularımızı korumak geleceğimiz ve gelecek nesillerimiz için çok önemlidir. Lütfen bu konuda çok daha fazla duyarlı olalım, geleceğimizi karaltmayalım.  Bu vesile ile 22 Mart Dünya Su Günü'nü kutluyor, bugünü tüm dünyanın suyu bilinçli, verimli ve tasarruflu kullanmasına vesile olmasını diliyorum. Su gibi aziz olun."

GÜVENLİ SUYA ERİŞİM ÇOK ÖNEMLİ

Su tüm canlıların ve ekosistemlerin varlığı için vazgeçilmezdir. Yerkürenin ¾’ü sularla kaplı olmasına rağmen kullanılabilir su miktarı %2,5 içilebilir su miktarı ise %1’den daha azdır. Güvenli suya erişim sağlık için vazgeçilmezdir. Buna karşın günümüzde 2,2 milyar insan suya erişememektedir. Suyun nitelik ya da nicelik olarak yetersizliği sanitasyon ve hijyen sorunlarını da beraberinde getirmekte, bu da pek çok sağlık sorununa neden olmaktadır. Mikrobiyolojik açıdan kirli suların neden olduğu ishalli hastalıklar nedeniyle her yıl 485.000 ölüm gerçekleşmektedir. İshalli hastalıklar küresel hastalık yükününün yaklaşık %3,6’sını oluşturmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde hastalıkların %80’inden fazlası yetersiz içme suyu ve sanitasyon ile ilişkilidir. Hastalıkları önlemek ve kontrol altına almak için güvenli suya ve sanitasyona erişimin ne kadar önemli olduğu COVID-19 pandemisinde bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Bu yılın teması ‘’yeraltı suyu’’, her zaman kritik öneme ancak sürdürülebilir kalkınma politikalarının oluşturulmasında tam olarak tanınmayan gizli su kaynaklarına dikkat çeken Ertek, Yeraltı Suyu-Görünmeyeni Görünür Kılmak’’ başlığı altında, bu yılki kampanya, yeraltı suyunun su ve sanitasyon sistemleri, tarım, sanayi, ekosistemler ve iklim değişikliğine uyumdaki hayati rolünü vurguluyor. Kampanyanın kapsayıcı mesajı, yeraltı suyunun keşfedilmesi, korunması ve sürdürülebilir şekilde kullanılması, iklim değişikliğine uyum sağlanması ve artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli önlemlerin alınmasına dikkatimizi çekiyor.