SU ÜRÜNLERİ TESİSLERİNDE CANLI ALABALIK SATIŞI

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinin alabalık tesislerinde canlı balık satışı yapıyor.

Tarih: 04.05.2023 20:18 Güncelleme: 04.05.2023 20:59
SU ÜRÜNLERİ TESİSLERİNDE CANLI ALABALIK SATIŞI

www.gunebakiserzurum.com / İhsan KUMRU

Su Ürünleri Fakültesinde günlük 100 200 civarı satış yapılırken Gökkuşağı alabalığının kilosunu 90 TL’den satışa sunulurken, kırmızı benli dere alabalığı,  kaynak alabalığı 115 TL’den ve Gökkuşağı Kırmızı benekli alabalığı Filotosu kilosu 275 TL’den satışa sunuluyor.  Alabalıkların günlük satışı ise Firmalara veriliyor. 

Erzurumlu vatandaşların dışında diğer illerden de çok talep alındığını ifade eden Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi yetkilileri, canlı alabalığını il dışına da balık satışı gönderildiğini söylediler. 

Yetkililer,” Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde Fakültesinin alabalık tesislerinde canlı balık satışı yapılıyor.  Günlük 100 200 civarı satış yapılırken Gökkuşağı alabalığının kilosunu 90 TL’den satışa sunulurken, kırmızı benli dere alabalığı,  kaynak alabalığı 115 TL’den ve Gökkuşağı Kırmızı benekli alabalığı Filotosu kilosu 275 TL’den satışa sunuluyor.  Alabalıkların günlük satışı ise Firmalara veriliyor.  Erzurumlu vatandaşlarımızı tesislerimize bekliyoruz. Balıkta başta fosfor olmak üzere, iyot, demir ve kalsiyum gibi madensel tuzlar ve A, D ve B on iki vitaminleri bulunur. Bu özellikleriyle balık, Bedene güç ve enerji verir,   Zihin yorgunluğunu giderir, Yapısındaki demir sayesinde kan yapar, Balıktaki kalsiyum kemiklerin büyümesini sağlar ve özellikle çocukluk çağlarında gelişmeyi kolaylaştırır, Çok gerekli madensel tuzlardan biri olan iyot, vitaminlerin ve diğer madensel tuzların özümlenmesini sağlar.  Balıketinde bulunan A vitamini gözlere kuvvet verir. Çok balık yiyenler yaşlılıklarında bile görme rahatsızlığı çekmezler.  Balıketi, kırmızı ete oranla daha az yağlıdır ve bazı özel yağ asitleri içerir. EPA ve DHA adı verilen bu özel asitler, et, süt, peynir gibi diğer hayvansal besinlerde yoktur. Bu yağ asitleri kan pıhtı oluşumunu engelleyerek, atardamarın tıkanmasını önler, Kalp krizi ve felç riskini azaltır, tansiyonu düşürür. Bu nedenle şeker hastalarının, kalp hastalığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için diğer insanlara göre daha fazla balık yemelidirler. Balıkların diğer hayvanlara göre genel olarak daha az yağlı olduklarını, bu nedenle kilonun sağlıklı düzeyde tutulabilmesine yardımcı olur balıketinin bu özelliğinden dolayı zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez besinidir. Balıketinin içeriği çok zengin.  Normalde haftada en az 3 kez balık yenmesi gerektiğini belirtiyoruz.”

BALIKLARIN KALPLERİNE TAKİP SİSTEMİ TAKILI 

Üretimde kaliteyi arttırmak amacıyla uygulanmaya başlanan takip sisteminin üretimde büyük öneme sahip olduğunu belirten yetkililer, “Balıklara kalplerine takılan cip takip sistemi ile üretimde kaliteyi arttırıyoruz. Yıllar öncesi uygulamaya başlanan bu sistem sayesinde verimi yüksek olan balıkları tespit ederek damızlığa ayırıyoruz. Bu sayede daha kaliteli ürün elde etmiş oluyoruz. Bu takip sistemi başarılı bir şekilde devam ediyor.  Balık üretimini tamamen fakültemiz öğrencileri ile sağım, dölleme ve bakımlarını birlikte yapıyoruz. Bunun yanı sıra yumurta bakımı, yavru bakımını fakültemiz öğrencileri ile uygulamalı olarak yapıyoruz. Fakültemizden mezun olan öğrenciler sahaya çıktıkları zaman kendilerinin hazır olduklarını da görmüş oluyorlar. Derslerimizin çoğunluğu uygulamalı olarak yapılıyor.” şeklinde konuştu.