Suç işleme oranı neye bağlıdır? Suç işleme oranı nasıl düşürülür? Av. Naci TURAN açıklıyor!

Avukat Naci TURAN Erzurum son zamanlarda artan suç olaylarını yorumladı. Suç oranlarının nasıl düşürüleceğini anlattı ve suç işleyenlere verilen cezalar hakkında konuştu.

Tarih: 18.09.2023 20:28
Suç işleme oranı neye bağlıdır? Suç işleme oranı nasıl düşürülür? Av. Naci TURAN açıklıyor!

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Türkiye genelinde en az suç işlenen şehirlerden birisinin Erzurum olduğunu ifade eden Av. Naci TURAN, son zamanlarda Erzurum’da da su oranlarının arttığını söyledi. Bu durumun özel bir sebebinin olmadığını söyleyen Turan, suç işleme oranlarını sosyo-ekonomik durumlara bağladı. Sözlerine, “Suç artışlarında en çok da yabancı uyruklu kişilerin katkısı var” şeklinde devam eden Turan: “Bunların da doğrudan olmasa dahi dolaylı olarak etkileri vardır. Yabancılar olmasa kira bedelleri bu kadar artmaz, onları doyurmak için çok fazla çaba sarf etmek gerekmez.” Dedi. 

Cezalar yeterli mi? Suç işleme oranı nasıl düşürülür?

İdam cezası varken bile suç işleniyor muydu?

Cezanın bir caydırıcı unsur olduğunu ifade eden Avukat Naci TURAN, gereğinden fazla cezanın suç işleme oranını düşüren bir durum olmadığını söyledi. 

“Cezalar yeterli mi konusuna gelirsek. Şöyle söylemek isterim; yıllar öncesine kadar idam cezası vardı. İdam cezası varken bile suç işleniyor muydu? Tabi ki de işleniyordu. Ceza bir caydırıcı unsurdur. İnsanların genelini caydırır. Ancak gereğinden fazla ceza verilmesi suç işleme oranını düşüren bir durum değildir. Suç işleme oranı sosyal, ekonomik, eğitim düzeyini artırmakla düşürülebilir. Yüksek ceza önleyici tedbirlerden sadece bir tanesidir dolayısıyla ben cezaların yetersiz olduğu fikrine iştirak etmiyorum.”