SÜRESİZ NAFAKA”NIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR Mİ?

Toplum içinde birçok mağduriyete sebep olan ve son yıllarda çok daha artan süresiz nafakanın önüne geçilebilir mi? Av. Nur Başak Eslek açıklıyor…

Tarih: 17.12.2023 11:48
SÜRESİZ NAFAKA”NIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR Mİ?

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

NAFAKA NEDİR?

Nafakaboşanma davası sonucunda ekonomik olarak mağdur olan tarafın diğer taraf tarafından ödeme yapması gereken maddi yardımdır.

SÜRESİZ NAFAKA HAKKI İPTAL EDİLİR Mİ? 

Türk hukukunda şuan da süresiz nafakanın hâkim olduğunu söyleyen Av. Nur Başak Eslek, henüz yürürlüğe girmiş bir “süreli nafaka” durumunun söz konusu olmadığını söyledi.

“Fakat şöyle bir durum söz konusu” diyerek sözlerine devam eden Eslek, “Süresiz nafaka var olduğu için karşı tarafın yoksulluğunu gerektirecek durum ortadan kalktı. Ya da evlendi veya yeni bir işe girdiği için nafakanın iptali için dava açılabiliyor. Her ne kadar süresiz olsa da nafakanın gerektirdiği durum ortadan kalktığı zaman dava açılması durumunda süresiz nafaka hakkı iptal edilebilir” dedi. 

SÜRESİZ NAFAKA KÖTÜYE KULLANILABİLİR

“Bu süreci kötüye kullanan vatandaşlar elbette ki var. Örneğin nafaka alan bir kadın resmiyette evli olmayan bir adamla yaşayıp hem de eski eşinden nafaka alıyor. Nafakanın kesilmemesi için resmiyette evlilik yapmıyor. Tabi bu durumda ispat edildiği takdirde nafaka dava yoluyla iptal edilebilir.”

NAFAKA DAVALARINDA “KUSUR DURUMUNA” BAKILABİLİR

Süresiz nafaka hakkında kişisel görüşlerini dile getiren Av. Nur Başak Eslek, süresiz nafaka davalarında kusur durumuna bakılması gerektiğini söyledi. Sözlerine, “Boşanma sırasında eşlerin arasında ki kusur durumuna bakılıp nafakaya öyle karar verilmelidir” şeklinde devam eden Eslek bu durumu örnekle açıkladı.

“Örneğin evliliğin bitmesinde kadın ağır kusurluysa ona nafaka verilmemelidir. Bu şekilde kusur durumuna bakılırsa ortada ki mağduriyetin de giderilebileceğini düşünüyorum.” 

ERKEKLER NAFAKA ALABİLİR Mİ? 

“Öncelikle nafaka; boşanma ile yoksulluğa düşen tarafın diğer tarafa süresi olarak sağladığı ödemedir. Toplum içinde buna nafaka adı verilir. Nafakanın herkes tarafından bilinmeyen bir izlenimi vardır. Nafakayı sadece kadınlar almaz, erkeklerde nafaka alabilir. En başta belirtmiş olduğum gibi yoksulluğa düşen taraf nafaka alabilir. Yani bu demektir ki erkekte yoksulluğa düşerse o da nafaka alabilir.”