SURİYELİLER HADDİNİ AŞIYOR!

Erzurum’un Mahallebaşı semtinde yaşayan vatandaşlar, Suriyeli sığınmacıların kendilerine ayırdıkları bölgede mahalle oluşturmasına tepki gösteriyor.

Tarih: 11.07.2023 18:26 Güncelleme: 11.07.2023 18:55
SURİYELİLER HADDİNİ AŞIYOR!

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ 

Afgan sığınmacılardan daha çok Suriyeli sığınmacıların kendilerine sorun çıkardığını belirten Mahallebaşı sakinleri, Suriyelilerin onlardan daha zengin olduklarını iddia ediyorlar.

“Erzurum’da neredeyse en çok Suriyeli ve Afgan sığınmacının bulunduğu yer burası yani Mahallebaşı’dır. Burada kendi sokakları bile var. Başkasını almıyorlar sokaklarına sadece kendileri orada durabiliyor. Kendi dükkânları var, sadece kendi milletlerinden gelen insanlar alışveriş yapıyorlar. Bizim işlerimize engel olmuyorlar. Çünkü dediğim gibi bizim müşterilerimiz ayrı onların ki ayrıdır. En çokta Afganlı sığınmacıların dükkânları var buralarda. Suriyeliler genelde, siz de görmüşsünüzdür sokaklarda dilencilik yapıyorlar. Bir yönden de bakarsanız gerçekten bizden daha zenginler. Bizim daha binemediğimiz arabalara biniyorlar. Misafir plakayla istediklerini yapıyorlar, hastanelerde bizden daha ayrıcalıklılar, kısacası paşa gibi hayat yaşıyorlar. Vatandaşlıkları da var burayı yuva bellediler, bizim insanların da malum zihniyeti belli, gitsinler diyenler gitmesinler diyenlerden daha az bu durumu da anlamış değilim. Burası bizim memleketimiz. Biraz hatırlamalarında fayda var.” 

MAHALLEBAŞI ESNAFLARI CİDDİ BİR ŞEKİLDE RAHATSIZ

Suriyelilerin fuhuş pazarlığı yaptıklarını iddia eden Mahallebaşı esnafları ve sakinleri bu durumdan ciddi bir şekilde rahatsız olduklarını ve Emniyet Müdürlüğü’nün de bu durumu görmezden geldiklerini söyledi.

Suriyelilerin bir araya gelip grup oluşturdukları zaman esnafı zor durumda bıraktıklarını söyleyen Mahallebaşı sakinleri, bu kadar canlı paranın, ticaretin döndüğü Mahallebaşı semtini de diğer yerler gibi önemsemelerini istiyorlar. 

“Suriyelilerin burada iş potansiyeli ve dükkânları yoktur. Yalnız Afganların dükkânları ve iş potansiyelleri var. Suriyelilerin burada gayri resmi işleri var. En büyük sorun hırsızlık ve fuhuştur. Eski Erzurum’un tarihi yerlerinden olan Mahallebaşı semti Doğu Anadolu’nun borsası yani eski İstanbul Borsası’nın Tahtakale’sidir. Özellikle hafta sonları canlı paranın akış sağladığı tek çarşı Mahallebaşı’dır. Taşmağazaların’dan, Mahallebaşı’na kadar 352 dükkân vardır. Taşmağazaların’dan Mahallebaşı’na 10 bin 624 adım atılıyor. Bu 352 dükkânın çok azında pos makinesi bulunur. Ticaretin canlı döndüğü nadir semtlerden birisidir. Doğu Anadolu’nun canlı para akışının sağladığı semt olup bir esnafın burada cüzdanını açtığınızda en 10 bin TL’nin olduğunu göreceksiniz. Bunun dışında Suriyelilerin genç ve reşit olmayan kızları esnafların dükkânlarına girip fuhuş yaptığını göreceksiniz. Otobanlarda ve kırmızı ışıklarda Suriyeli genç kızların fuhuş yapmasını Emniyetinde dikkatinden kaçıyor. Aşağıda ayakkabıcılar sitesinin, kuyumcuların arka taraflarında belli saatlerde Suriyeliler fuhuş pazarlığı yapıp araca binip gidiyorlar. Migros marketinin arka taraflarında bu ticaret keza dönmektedir. Suriyeliler dilencilikten daha çok fuhuşa yöneliyor. İşleri görülmediği takdirde bir esnafı rahatlıkla darp edebilirler. Vatandaşların eşyalarını zorla ellerinden maddi ve manevi eşyalarını alabilecek potansiyele gelmişlerdir. Suriyeliler üç beş kişi bir araya geldiklerinde gruplaşabiliyorlar. Mahallebaşı’nda Taşmağazaları’na kadar Suriyeli genç kızlar fuhuş yaptırıyorlar ve yapıyorlar. Bazı çocukların birkaç tanesi Emniyet tarafından alınarak Çocuk Esirgeme Kurumuna küçük yaşta fuhuş yaptırıldığı için verilmiş. Dilenen kadınlar çocuğunun fuhuş yaptırılması şikâyeti üzerine bu kuruma verilmiş.  Semt garajının arka tarafı Suriye mahallesidir.  Suriyeliler lüks araç biniyorlar. Suriyelilerin ekmek alabilecek