‘Suriyeliler ve Afganlılar işsizliği tetikliyor’

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, işsizlik sorununu tetikleyen konulardan birinin Suriyeli ve Afganistanlı işçiler olduğunu söyledi.

Tarih: 06.06.2022 10:29
‘Suriyeliler ve Afganlılar işsizliği tetikliyor’

Sinan AYDIN

Merkezi Erzurum’da bulunan Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, işsizlik sorunu ile ilgili önemli tespitlerde bulundu. 40 yaşını geçen kişilerin iş bulamamaktan yakındığını ve bu konuda çok şikayet aldığını söyleyen Başkan Altay, kayıt dışı işçi çalıştırılması ve Afgan ve Suriyelilerin ucuza çalıştırılmasının da işsizliği tetikleyen etkenlerden olduğunu söyledi. Altay, "EYT konusunda 10´dan fazla analiz kombinasyonu deneyip sürdürülebilir bir çözüm ortaya koyamayanlar;  40 yaş üzeri yüzbinlerce işsiz karı kocaya, nasıl bir çözüm bulmayı düşünüyorlar? " diye sordu.

’YAŞ SINIRI MAĞDUR EDİYOR’

40 yaş üzeri vatandaşların iş bulamama sıkıntısı ile ilgili çok sayıda şikayet aldığını belirten Başkan Altay, " Gözlemlediğim ve her gün pek çok şikayet aldığım konularda birisi, iş ilanlarında yaş sınırının olması. Çok sayıda 40´lı yaşlarda karı-kocadan, iş bulamadıklarından dolayı ve yaş sınırından dolayı şikayet aldım. Geçmişten bugüne gelen şikayetlerin sonu yok. Beni arayanlar "garsonluk, temizlik, bulaşık her işi yaparım, ancak yine iş yok", diyorlar. İş ilanlarındaki yaş sınırı birçok kişiyi gerçekten mağdur ediyor" şeklinde konuştu. 

"AFGANLILAR VE SURİYELİLER ÇOK UCUZA ÇALIŞTIRILIYOR"

Başkan Altay, Suriyeli ve Afganlıların da çok ucuza ve kayıt dışı çalıştırılmalarının iş bulamada etken olduğunu söyledi. Altay, açıklamalarına şöyle devam etti: " Son günlerde Afganistan´dan 5 bin lira maaşla çalışacak 150 bin çoban ithal etme modası var. Allah aşkına çobanlığı herkesin yapamayacağını, çobanlığı tercih etmeyenlerin okullarında, ailelerinde, illerinde bir düzenin olduğunu bilmiyorlar mı? Yabani bir hayvan görse kalp krizi geçirecek birilerine "iş yoksa gel çobanlık yap", diyoruz. İşsizlik sorununu tetikleyen bir konuda gerek kayıt dışı, gerekse kayıtlı çalışan Suriyeli ve Afganistanlı işçilerin çok ucuza çalışmasıdır. 30 lira yevmiye ile çalıştırılan Suriyeliler var. Bu sorunlara acil çözüm bulunması gerekiyor.  EYT konusunda 10´dan fazla analiz kombinasyonu deneyip sürdürülebilir bir çözüm ortaya koyamayanlar; 40 yaş üzeri yüzbinlerce işsiz karı kocaya, nasıl bir çözüm bulmayı düşünüyorlar? "