SÜRÜCÜ ADAYLARI ‘’YOL BOMBALARI’’

Dadaşkent’deki sürücü eğitim güzergâhı sürücü adaylarının dikkatsizliği yüzünden tehlike arz ediyor.

Tarih: 22.05.2023 19:55
SÜRÜCÜ ADAYLARI ‘’YOL BOMBALARI’’

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ 

Günebakış Gazetesi muhabiri Muhammet Yılmaz’ın geçtiğimiz günlerde ‘’IŞIKLARI BOZUK OLAN GÜZERGÂH ADAYLARI KORKUTUYOR’’ adlı haberinde, güzergâhın sinyalizasyonlarının bozuk olmasından dolayı adayların sıkıntı çektiği belirtilmişti.

Bu yolu her gün kullanan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Besleme Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Nesrin Yıldız Günebakış Gazetesi’ne yaptığı açıklamalarında, yolun eğitime uygun olmadığını, mesaisi biten yorgun sürücülerin o güzergâhta ‘’Yol Bombaları’’ ile karşılaştığını söyledi. 

Yıldız, “Aziziye İlçesindeki sürücü eğitim güzergâhında meydana gelen kazanın güzergâhtaki sinyalizasyonların bozuk olmasından kaynaklandığı öğrenildi şeklinde bir haberi okudum. Bu yoruma katılmıyorum, sinyalizasyon bozuk olsa da profesyonel sürücülerin refleksleri doğal sinyalizasyon moduna geçmiş gibidir. Nerede duraksayacağımızı nerelerde dikkat edeceğimizi, yakın zamanda uygulamaya konulan hız sınırını biliyoruz ve ona göre ritmimizi ayarlıyoruz. Velev ki bilerek veya bilmeden hız sınırını biraz aşıyoruz gereken cezayı da göze alıyoruz. Sürücü adayları için eğitim ve sınav uygulama güzergâhı olarak seçilen Bilkent Bulvarı -Dadaşkent istikameti hemen hemen her gün benim yolumdur. Bu konuda naçizane kanaatim şudur; 30 yıl önce ehliyet aldığım sürücü kursu eğitim ve sınav alanını anımsadım. Sürücü kursu sonrası uygulama eğitimimi, Tır süren ekmeğini evinde kendi imkânlarıyla yapan Tokatlı bir uzman hanımefendiden almıştım. Eğitim alanımız trafikten uzak dairesel boş bir alandı. Uygulama eğitimi sonrası en azından 3. vitesle araç kullanmaya başladığımızda ve sınava hazır olduğumuzda, uygulamalı eğitimleri ve sürücü sınavını trafiğin seyrek aktığı sakin bir yol üzerinde yapmıştık. Günümüzde Erzurum’da sürücü adaylarının uygulamalı eğitimleri ve sınavları trafiğin şehirlerarası yol gibi işlek ve seri akan yolunda yapılmaktadır. Şehir merkezinde çalışan ve evleri gerek bu güzergahta gerekse Dadaşkent’de olan sürücüler mesaiden yorgun çıktığında, bu yol üzerinde akışı ciddi manada bozan sürpriz yol bombalarıyla karşılaşmaktadır. Bu bombalar şehirler arası trafikte tehlike arzeden ve sürücü kurslarında önemle dikkat çekilen traktörler/römorklar gibi yola çıkan veya yol ortasında seyreden sürücü adaylarıdır. Yakın zamanda ortaya çıkan trafik kazasında sinyalizasyon hatası ile gündeme gelen haberi okuyunca gerekçeye katılmadığımı ifade etmek isterim.  Bütün mesele o güzergâh sürücü eğitim ve sınavına uygun değil, çünkü yol akışına uygun davranmıyor sürücü adayları, baya özgürler. Aniden yol ortasında veya sağ şeride yakın belirsiz ritimle yola devam etmek yetmiyormuş gibi sinyallere geldiklerinde sol sinyali verip aniden karşı yola devam edebiliyorlar.  Onların ritmine uymak gözümüzü dört açmak bizlerde stres yapıyor. Her yolun doğasında belli bir akış ritmi vardır. Profesyonel sürücüleri tekrar acemi sürücü moduna çekmeye, bu kadar güzel yollar yapıp hız sınırımızı ve ritmimizi bu ve benzeri stres faktörleriyle kısıtlamaya ve sonrasında bizleri acemi sürücü konumunda veya hatalıymış durumuna çekmeye kimsenin hakkı olmadığını düşünüyorum. Koruyucu önlemler ölçeğinde tedbir alınan her konuda olumlu dönüşler olacağını düşünerek, bahis konusu trafik kazası için “bununla geçmiş olsun” dileklerimi iletirim.”