Sürücü kurslarının Yönetmeliği değişecek mi?

Sürücü kurslarının yönetmeliğinin değişeceğine dair ortaya atılan iddialara Uzman Sürücü kursundan Cevap geldi.

Tarih: 07.12.2023 15:34 Güncelleme: 07.12.2023 17:51
Sürücü kurslarının Yönetmeliği değişecek mi?

www.erzurumgunebakis.com / Sedanur BİNGÖL

En son 29 aralık 2015 yılında 29577 sayılı resmi gazetede “ sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair yönetmelikte olan değişiklerin yayınlanmasıyla değişen yönetmelik sonraki yıllarda herhangi bir değişikliğe uğramamasına rağmen 2024 yılı için “ sürücü kurslarına başvuran kursiyerlerin teorik ve pratik direksiyon eğitimi sürelerine dair var olan yönetmeliğin değişeceği yönünde söylemler kol gezmeye başladı.

Sürücü kurslarının yönetmeliğinin değişeceğine dair ortaya atılan iddialar gündemde yer alırken konuyla alakalı olarak ne yetkililerden herhangi bir açıklama ne de resmî gazetede buna dair bir şey yayınlanmadı.   

Günebakış Gazetesi olarak Konu hakkında görüşlerini aldığımız uzman sürücü kursu sahibi Ünal Calp ise, “Direksiyon sınavlarının yeni yönetmelikte 35 dakikadan 50 dakikaya çıkarılması yönünde çalışma olacağı söyleniyor ilk etapta ama henüz bununla alakalı resmi bir yazı elimize ulaşmadı" dedi.

Direksiyon sınavlarının uzatılmasının olumlu sonuçlar oluşturacağını vurgulayan Ünal Calp, “ direksiyon sınavlarının süresinin uzatılması demek bir taraftan denetimlerin daha yoğun olacağı anlamı taşırken bir taraftan da hem kursiyer için hem de eğitmen için olumlu etkiler oluşturuyor çünkü kursiyere tanınan süre arttıkça eğitimin kalitesi artar ve süre sıkıntısından dolayı belki de çok iyi sürücü adayı olacak birinin kalma durumu olmaz ve eğitimi ne kadar çok alırsa o kadar da başarılı olacaktır. Yine yazılı sınavları içinde bir değişikliğe gidileceği söyleniyor ve toplamda çıkan 50 sorudan 35 doğru yapan geçebiliyordu ki bu da 70 puana tekabül ediyordu ama bununla alakalı 60 puana düşürülme durumu söz konusu ama kesin bir şey yok. Böyle bir durumun olması ehliyet sınavında küçük puanlarla kaybedenler için iyi bir şey olur çünkü bir çok vatandaşımız çok iyi bir şoför olduğu halde yazılı sınavını küçük puanlarla kaybediyorlar” ifadelerini kullandı. 

Ayrıca kurs fiyatlarının yıl başından sonra 20 bin TL’yi bulacağının altını çizen Calp, harç ücretlerine de değinerek, B sınıf Ehliyetlerde 5 bin 200 lira maliye harcının oluşacağını, sınav ücretlerinin şu anda 800 lira olurken yıl başından sonra bin liraya çıkacağına, şu an için ortalama 7-8 bin bandında giden kurs ücretlerinin de en alt limitinin 10 bin lira olacağını açıklayarak ehliyet almak isteyen kişinin ortalama 15-17 bin TL harcayacağına dikkat çekerek konuşmasını bitirdi.