SÜT MAKİNALARI FAZLA KULLANILMIYOR

Erzurum’un köylerinde yaşlı nüfus olmadığından dolayı genç nüfusun ise köyden şehir merkezine yerleştiği için eski süt makinaları fazla kullanılmıyor.

Tarih: 25.05.2023 19:16
SÜT MAKİNALARI FAZLA KULLANILMIYOR

www.erzurumgunebakis.com/ Berivan POLAT 

Kırsal kesimdeki vatandaşlar şehire ayak uydurduğu için artık bu süt makinalarının kullanılmadığını ifade eden Süt Makine Ustası Canip Çarıkçıoğlu, tamir fiyatları 500 TL'den başlayıp bin 500 TL'ye kadar çıktığını söyledi. 

Canip Çarıkçıoğlu, "Eski süt makinaları tamiri babadan kalma bir meslektir. Yeni nesil bu işlere pek merak sarmıyorlar, ilgi göstermiyorlar. Süt makina tamiri bozukluklarına göre yapılıyor. Kaymak kaçırma olayı oluyor, makinanın diş yeri kırılması oluyor. Şimdi biraz teknolojiye ayak uydurduğumuz için elektrikli süt makinaları artık çıktı. Bu yeni makineler motor gücüyle çalışıyor. Sütü kazana koyduğumuz zaman bir taraftan alt tarafından süt akar, üst tarafından ise tereyağı akar. Bu alt tarafından çivil peynir yapılıyor, üst tarafından ise kaynaktan tereyağı, yağlı peynir ve kaşar peynir yapılıyor. Köylerde yaşlı nüfus gittikçe yok olduğu için genç nüfusta köyde kalmadıkları için bu eski süt makinaları da fazla kullanılmıyor. Eskiden her evde bir süt makinası vardı ve hayvancılıkta iyiydi. Bu seferde kırsal kesimdeki vatandaşlar şehire ayak uydurduğu için nenelerimiz artık bu süt makinalarını kullanmıyorlar. Bu da rağbetin azaldığını gösteriyor. Eski süt makinaları Fiyatları da bozukluklarına göre değişiyor. Tamir fiyatları 500 TL'den başlayıp bin 500 TL'ye kadar çıkıyor. Yeni süt makinaları da 6 bin ila 7 bin TL arasında değişiyor. Eski kollu süt makinaları fiyatı 4 bin ila 5 bin TL arasında değişiyor." dedi