Suudi Arabistan'ın petrol ihracatı 2,5 yılın en düşüğünde

Suudi Arabistan'ın ham petrol ihracatı Ağustos ayında 5,6 milyon varile gerileyerek Mart 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Tarih: 01.09.2023 15:36
Suudi Arabistan

 

Suudi Arabistan'ın petrol ihracatı 2,5 yılın en düşüğünde

Suudi Arabistan'ın ham petrol ihracatı, Ağustos ayında keskin bir düşüş yaşadı. Krallık son dönemde OPEC+ ittifakının üretimi kısıtlayarak petrol fiyatlarını artırma çabalarına öncülük ediyordu.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, ülkeden gözlemlenen akış günde yaklaşık 5,6 milyon varile gerileyerek Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesine düştü.

Bu rakam Temmuz ayında günlük 6,3 milyon varil olarak gerçekleşmişti. Çin ve ABD de dahil olmak üzere çoğu büyük destinasyona yapılan sevkiyatlar da son yılların en düşük seviyelerine geriledi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu müttefikler, özellikle büyük petrol tüketicisi Çin'deki talebin cansız olduğuna dair işaretler nedeniyle piyasayı desteklemek için son dönemde arzı kısıtlama yoluna gitti.

Suudi Arabistan, Temmuz ayından bu yana mevcut kısıtlamalara ek olarak günde 1 milyon varillik tek taraflı üretim kesintisi uygulayacağını açıklamıştı.

Bloomberg tarafından derlenen ön rakamlar, analiz firmaları Vortexa Ltd. ve Kpler'in rakamlarıyla büyük ölçüde aynı doğrultuda.

ÇİN'E SATIŞLAR 3 YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Suudi Arabistan’ın birincil pazarı olan Çin’e satış günde yaklaşık 1,3 milyon varile geriledi. Bu, pandeminin ilk aylarında petrol talebinin küresel olarak dibe vurduğu Haziran 2020’den bu yana görülen en düşük seviye. Bununla birlikte ülkenin Japonya ve Güney Kore’ye ihracatı da Bloomberg’in verileri takip etmeye başladığı 2017 yılından bu yana en düşük seviyelere geriledi.

Suudi Arabistan’ın birincil pazarı olan Çin'e akış, günde yaklaşık 1,3 milyon varile düştü. Bu, petrol talebinin küresel olarak düştüğü Haziran 2020'den, yani salgının ilk aylarından bu yana gözlemlenen en düşük seviye. Ağustos ayında Suudi Arabistan'ın Japonya ve Güney Kore'ye ihracatı, Bloomberg'in 2017'de takip etmeye başlamasından bu yana en düşük seviyelere geriledi. 

HABER MERKEZİ