Tahliye taahhütnamesi nedir? Tahliye Taahhütnamesinin Kiracı Açısından Önemi Nedir?

Av. Nur Başak Eslek Günebakış Gazetesi’ne konuştu. Tahliye taahhütnamesinin kiracı açısından önemine değindi.

Tarih: 15.09.2023 21:06 Güncelleme: 16.09.2023 09:49
Tahliye taahhütnamesi nedir? Tahliye Taahhütnamesinin Kiracı Açısından Önemi Nedir?

www.erzurumgunebakis.com/       Sedanur Bingöl       

Tahliye taahhütnamesinin, kiracının kiralanan taşınmazı belirli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği tek taraflı bir sözleşme olduğunu dile getiren Av. Nur Başak Eslek, “Tahliye taahhütnamesi ile kiracı, belirli bir sürenin tamamlanması ile kiralananı boşaltacağını ifade eder. Yani kiraya veren bu durumda belirlenen süre sonunda kiracıyı çıkarma hakkı kazanmaktadır.” Dedi.  

Tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi ise bazı şartlara tabi olduğunu vurgulayan Av. Başak Eslek, kiracı ve kiraya veren arasında kira sözleşmesi olması gerektiğini söyledi. 

Av. Nur Başak Eslek, tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için gerekli olan şartları şöyle sıraladı:

“Birinci olarak sözleşme yazılı olmalı ve muhakkak kiracının imzasını taşımalıdır. Şöyle de bir durum var eğer birden fazla kiracı söz konusuysa, tahliye taahhütnamesinin hukuken geçerlilik kazanabilmesi için tüm kiracılar tarafından imzalanması gerekmektedir. İkincisi, tahliye taahhütnamesinin noterde veya başka bir yerde yapılmasına gerek yoktur. Adi yazılı şekilde de düzenlenebilir. Üçüncüsü tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesinden sonra verilmiş olması gerekir. Tahliye taahhütnamesinin düzenlendiği tarih, kira sözleşmesinin düzenlendiği tarihle aynı olamaz. Bu şekilde düzenlenen taahhütname geçersiz olacaktır. Son olarak tahliye taahhütnamesinde taşınmazın tahliye edileceği tarih açık ve net bir şekilde belli olmalıdır. Bu şartları taşıyan tahliye taahhütnamesiyle kiraya veren, kiracıya karşı  tahliye taahhütnamesinde kiracının taşınmazı boşaltmak için beyan ettiği tarihten başlayarak bir aylık  süre içerisinde tahliye davası açabilir ya da kiraya veren yetkili icra müdürlüğüne başvurarak icra takibi yolu ile kiracının tahliyesini isteyebilir.” 

KİRA SÖZLEŞMESİNİN ÖNEMİ

Kira sözleşmesi, kiracı ve kiraya veren arasında ev daire veya bir şeyi kiralamak için yapılan resmi bir anlaşmadır. Bu sözleşme, hem ev sahibinin hem de kiracının sahip olduğu hakları korumak amacıyla oldukça önemlidir. Bu anlamda kira sözleşmesi her iki tarafı da bağlamaktadır. Kira sözleşmeleri belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir. Taraflar kira sözleşmesinin süresini de serbestçe belirleyebilir. Kira sözleşmesinin kurulmasıyla birlikte kiracının ve kiraya verenin bazı hak ve yükümlülükleri ortaya çıkar. 

Kiraya verenin borçları şöyle sıralanabilir: 

  • Kiraya veren kiralananı kararlaştırılan tarihte teslimle yükümlüdür.
  • Kiralananla ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülüklere aksi kararlaştırılmamış veya kanunda öngörülmemiş ise kiraya veren katlanır. 
  • Kiraya veren yan giderlere katlanmakla yükümlüdür.
  • Kiraya verenin kiralananın ayıplarından sorumluluk borcu bulunur. 
  • Kiracının bir takım borçları ise
  • Kiraya verenin kira bedelini ödeme borcu vardır.
  • Temizlik ve bakım giderlerini ödeme borcu vardır.
  • Kiralananı sözleşmeye uygun olarak özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme borcu bulunur.