TAKSİCİLER İSYANDA

Erzurum’da ki taksi şoförlerinin ödedikleri taksi araçlarının trafik sigortası geçen yıl 7 bin TL olurken bu yıl fiyatı 11 bin TL’ye kadar çıktı.

Tarih: 11.07.2023 17:56
TAKSİCİLER İSYANDA

www.erzurumgunebakıs.com /Rabia Aslan Karakaş

Taksi şoförlerinin araçları için ödedikleri sanayi masrafları, trafik sigortası ve araç muayene ücretleri iki katına çıkınca taksi şoförleri isyan ederek yetkili kişilerden sigorta ücretlerinin çok pahalı olup buna bir önlem alınmasının istediklerini söylediler.” 

Taksi Şoförleri, “Taksi araç sigortasına ödediğimiz tutar çok pahalıdır. Bunun yansıra taksit imkânda yoktur. Kredi kartına ise ya peşin ya da taksit seçenekleriyle ödüyoruz. Bir taksicinin sigorta ücreti pahalı olduğu için ödemesi çok güçtür. Bir taksicinin sigorta maliyeti 11 bin TL’dir. Kredi kartına taksitle iki ayda biz bunu nasıl ödeyeceğiz? Geçen yıl sigorta 7 bin TL’ye yapılırken bu senede 11 bin TL oldu. Yaptıran arkadaşlarımız 11 bin TL ödemişler. Biz bu 11 bin TL’lik sigorta ücretini iki ya da üç ayda ödememiz mümkün değildir. Erzurum’da taksicilik para kazandıran bir meslek değildir. Taksi öğrenciye çok endeksli değil. Öğrencinin gideceği mesafe en az 40 TL’lik olup en uzak mesafesi ise Terminal olur oda 120 TL’dir. Öğrenci ile pek işimiz çok diyemiyoruz. Dışarıdan gelen insanlar, arabası olmayan insanlar ve acil işi olan insanlar tercih ediyorlar. Erzurum taksicileri bir İstanbul, Ankara ve İzmir’in taksicileri gibi değiliz ki günlük kazancımız bin TL olsun. Sigorta ücretlerimiz çok pahalı olup buna bir önlem alınmasını istiyoruz. Şuanda mazot 26 ila 27 TL ‘tır. Sigortacılar ile konuştuğumuzda bizim buradan kârımız 20 bin TL’dir diyorlar. 20 bin TL’ye bir sigortacı, sigorta yapmaz. Bu durumdan dolayı önlem ve tedbir alınması gerekiyor. Öyle oluyor ki sıfır araç alınca hem kasko hem de sigorta yaptırmak zorunda kalıyor. 20 bin TL kasko 10 bin TL sigorta toplam maliyet 30 bin TL’dir. Mazot seçimden sonra yine zamlanmaya başladı tek derdimiz mazotta değil. Sanayi masrafları, trafik sigortası ve araç muayene ücretleri 2 katına çıktı. Vatandaş zannediyor ki taksiciler çok para kazanıyor. Kazandığımız paranın yarısından fazlası yakıta gidiyor. Bunun yanında araç muayenesi ve sanayide tamir masraflarının çok artınca bunun bütün masraflarını kendimiz karşılıyoruz. Bu böyle olmaz altından kalkamayız. Gerçekten kalkamayız mümkün değil. Rica ediyorum bizlere yardımcı olun esnaf olarak sizlerden tekrar tekrar rica ederek söylüyorum.”