TANAP´ın Geçtiği İllerde Binlerce Kişiye Kalkınma Programı Asrın enerji projesi bölgeyi kalkındıracak

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki asrın en önemli enerji projesi yöre halkını kalkındıracak. Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı´nın (TANAP) geçtiği Erzurum, Kars ve Ardahan illerinde, çay ocaklarından Kuran kurslarına, sokaklardan okullara kadar her yerde

Tarih: 01.01.0001 00:00
TANAP´ın Geçtiği İllerde Binlerce Kişiye Kalkınma Programı  Asrın enerji projesi  bölgeyi kalkındıracak

Günebakış

Habitat Derneği, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP)´nın Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP) işbirliğinde, TANAP´ın geçtiği Erzurum, Kars ve Ardahan´da, sosyal ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesi hedefi ile eğitim ve faaliyetler gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Habitat Sosyo - Ekonomik Kalkınma Programı ile yaklaşık 90 köy ve kasabada, 13 bin 500 kişiye ulaşılması hedefleniyor. Program kapsamında, karavanın ulaştığı her yerde, sokaklarda, okullarda, Kuran kurslarında, çay ocakları ve kahve gibi yerlerde halka, sosyal, finansal, teknoloji ve girişimcilik becerilerinin geliştirilmesine yönelik eğitimler verilecek. Ayrıca gerçekleştirilecek mentörlük ve teknik desteklerle bölgede kurulmuş olan kooperatiflerin konumlarının güçlendirilmesi ve yeni kurulacak kooperatiflerle de bölge halkının ekonomik olarak kalkınmasına destek verilecektir.

Projenin basın lansmanı 3 Ağustos Perşembe günü Erzurum´da Dedeman Ski Lodge Otel´de program ortağı kurumların yöneticileri, yerel idari sorumluları ve program gönüllülerinin katılımı ile gerçekleşecek. Aynı gün projenin uygulanacağı Habitat Derneği Erzurum Proje Ofisi´nin açılışı da yapılacak.

MOBİL EĞİTİM MERKEZLERİ İLE HER YERDE OLACAĞIZ

Binlerce kişiye ulaşmak amacıyla bir karavan ile herkesin bizzat bulunduğu yere gidileceğini vurgulayan Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, ?Program, bölgedeki beşeri sermayenin geliştirilmesini destekleyici eğitim ve faaliyetleriyle, çocuklar ile gençlerin toplumsal hayata, yetişkinlerin ise ekonomik hayata aktif katılımını güçlendirecek. Ayrıca yeni iş fikirlerini destekleyecek ve bölge halkının var olan ürünlerinin satış pazarını genişletecek. 1 karavan ile desteklenecek mobil eğitim merkezleri ile TANAP´ın kapsadığı kırsal bölgelerde 4.500 yararlanıcıya ulaşılacakken, ilçe ve il merkezlerinde gönüllü eğitmenler aracılığı ile 9.000 kişiye eğitimler vereceğiz. Hedefimiz kırsaldaki herkesin hayatına dokunarak, onlara katma değer yaratacak fırsatlar sunmak. Bu nedenle onların okul, cami, kahveler ve sokaklar gibi yaşam alanlarında eğitimlerimizi gerçekleştireceğiz. Ayrıca bölgede var olan kooperatiflerin durumlarının güçlendirilmesi için gerekli mentörlük destekleri sağlanacaktır. Bu konuda da yeni kooperatiflerin oluşturulması içinde gerekli destekler sağlanacaktır.? açıklamasında bulundu.

HABİTAT SOSYO ? EKONOMİK KALKINMA PROGRAMI

Proje Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP)´ın geçtiği 3 il, yaklaşık 90 köy ve kasabada sosyal ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesi hedefi ile geliştirilmiştir.

Proje bölgedeki beşeri sermayenin geliştirilmesini destekleyici eğitim ve faaliyetleri ile çocuk ve gençlerin toplumsal hayata, yetişkinlerin ekonomik hayata aktif katılımını güçlendirecektir. Toplam 13.500 kişinin faydalanacağı güçlendirme faaliyetleri sosyal ve finansal eğitim, teknoloji ve girişimcilik becerilerinin geliştirilmesine odaklanmaktadır. 1 karavan ortamında yapılandırılacak mobil eğitim merkezleri ile TANAP´ın kapsadığı kırsal bölgelerde 4.500 yararlanıcıya ulaşılacakken, ilçe ve il merkezlerinde gönüllü eğitmenler aracılığı ile 9.000 kişiye eğitimler ulaştırılacaktır.

Proje yeni iş fikirlerini destekleyecek ve bölge halkının varolan ürünlerini satış pazarını genişletecek kooperatifleşme programı ile bölge sahiplerine yerel sorun ve ihtiyaçlara yönelik çözümleri geliştirme ve uygulama fırsatı sağlayacaktır. Bu hedef doğrultusunda TANAP güzergahındaki bölgelerde yenilikçi fikir ve iş geliştirme süreçleri desteklenecek, proje süresince toplam 18 iş fikrinin kooperatifleşmeye erişimi sağlanacaktır. Kooperatifleşme sürecinde desteklenecek iş fikirleri teknik destek ve mentörlük hizmetleriyle güçlendirilecektir. Bu faaliyetler ile yeni istihdam alan ve fırsatları da yaratılacaktır.

PROJENİN AMACI

Proje Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı TANAP´ın geçtiği güzergahtaki 3 il, yaklaşık 90 köy ve kasabada sosyal ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesi hedefi ile geliştirilmiştir. Bu çerçevede aşağıdaki genel hedefler belirlenmiştir:

1.Bölgedeki beşeri sermayenin gelişiminin desteklenmesi.

2.Öncelikli ihtiyaçlara yönelik ekonomik çözümlerin güçlendirilmiş vatandaşlar tarafından geliştirilmesi ve uygulanması.

3.Bölgedeki üretim ve hizmet kapasitesinin küresel değer zincirleri ile entegrasyonu.

4.Alt bölgelerin yenilikçi üretim ve turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması. (GÜNEBAKIŞ)