Tandır ekmeği Uzundereli kadınların iş kapısı oldu

Erzurum tandır ekmeğini Uzundereli kadınların elinden yiyor?

Tarih: 01.01.0001 00:00
Tandır ekmeği Uzundereli kadınların iş kapısı oldu

Sinan AYDIN

Uzundere´de özelliklede kış aylarında sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden olan tandır ekmeği, artık iş kapısı oldu. Köylerde ?tandır damı; Şehirde ise ?tandır evi ? olarak tabir edilen yerlerde üretilmeye devam eden tandır ekmeği, kadınların yeni geçim kapısı haline geldi. Köylerde yaşayan kadınlar evlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için tandır ekmeği pişirirken, İlçe kadınları bu işi ekmek kapısı haline getirdi. Uzundere´de neredeyse her köşe başında yeni yeni açılan tandır ekmeği fırınları dikkat çekiyor. Tandır ekmeği yaparak yeni iş kapısı yaratan Uzundereli kadınlar, gerek ilçe halkına gerek se Erzurum merkezdeki marketlere kadar tandır ekmeği göndererek bu ihtiyacı fazlası ile karşılamaya başladılar.

YOK OLMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEĞE YENİDEN HAYAT VERDİLER

Uzundere Balıklı Mahallesinde yaşayan 3 çocuk annesi Hatice Tarhan, Tortum Şelalesin´de açtığı tandır evinde ekmek pişirip satarak, hem bu yok olmaya yüz tutmuş mesleği canlandırmaya hem de aile bütçesine katkı sağlamaya çalışıyor. Sayılarını bir elin parmaklarını geçmeyecek şekilde azalan tandır sayısının, artık bu ekmeği pişirecek ev hanımlarının olmamasına bağlayan Tarhan, tandır ekmeğini eski günlerine döndürmenin gayreti içerisinde olduğunu söyledi. Uzun süredir aile bütçesine katkı sağlamak için bir iş yapmayı düşündüğünü belirten Tarhan, Belediye Başkanı Halis Özsoy ?un yönlendirmesi ile tandır ekmeği pişirerek satmaya karar verdiğini söyledi.

??TALEBİ KARŞILAMAKTA ZORLANIYORUZ´´

Tandır ekmeğine olan rağbeti görünce bu işi yapmaya karar verdiğini aktaran Tarhan, İlçe dışına da ekmek gönderdiğini vurguladı. Tandır ekmeğinin tadını bilenlerin bu ekmeğe rağbetin arttığını belirten Tarhan ? Evde boş durmaktansa bir iş yapayım istedim. Tandır ekmeği pişirme konusunda zaten ustalığım vardı. İşe başlayınca büyük bir ilginin olduğunu gördüm. Talebi karşılamakta bazen zorlanıyoruz´´ diye konuştu.