TAPU VE KADASTRODAN RANDEVU ALMAK ARTIK ÇOK KOLAY

E-Devlet, WEB Tapu ve 181 Alo Tapu hattından vatandaşlar istedikleri zaman, istedikleri yerden randevu alabiliyor.

Tarih: 29.07.2023 14:46 Güncelleme: 29.07.2023 20:06
TAPU VE KADASTRODAN RANDEVU ALMAK ARTIK ÇOK KOLAY

www.erzurumgunebakıs.com / İhsan Kumru 

Vatandaşların tapuda işlerinin internet sayesinde 2-3 dakikayı geçmediğini ifade eden Erzurum Tapu ve Kadastro 8. Bölge Müdürü Hakkı Yetişir, parsel sorgulama sitesi hakkında konuştu. 

Yetişir, “İnternet üzerinden verilen hizmetler var. Şu anda biz Web Tapu’dan hizmet veriyoruz. Vatandaş internet üzerinden bize gelmeden E-Devlet şifresi, Web Tapu ve 181 Alo Tapu Hattı ile bizden randevu alıyor. Web Tapu’dan bütün bilgileri yüklüyor. Bilgileri sisteme yükledikten sonra işleme alındığına dair kişinin numarasına mesaj gidiyor. Kurum olarak biz onun evrağını incelettiriyoruz. Bir sıkıntı yok ise vatandaşın gelip harcını yatırması için mesaj gönderiyoruz. Yani vatandaşın tapudaki işi 2-3 dakikalık bir süre alıyor. Bir de parsel sorgulama sitemiz var bu parsel sorgulama sitemizi günlük yaklaşık olarak 3 milyona yakın ziyaret gerçekleşiyor. Sadece Türkiye’den değil bu siteyi yurt dışından da büyük ziyaret gerçekleşiyor. Parsel sorgu sitemize daima günlük evrak güncellemesi yapıyoruz.” 

“1 milyon TL’lik satıştan 40 bin TL alınıyor.”

Harç fiyatları hakkında konuşan Yetişir, bazı alım satım işlemlerinin noterlere devredildiğini ama henüz noterler üzerinden bir alım satım işleminin gerçekleşmediğini söyledi.

Alım satım harcımız yüzde 4’tür bir de yıla göre belirlenen döner sermaye ücreti vardır. Devletin belirlediği belediye emlak değerinin üzerinde yüzde 4’tür belediye emlak değerinin altında kalmamak kaydıyla 1 milyon TL’lik bir satıştan 40 bin TL alınır. Bazı alım satım kalemlerinin tapu devrini noterler yapmakta ama Erzurum’da bugüne kadar kulağımıza gelen noterden bir alım satım gerçekleşmedi. 24 gündür henüz noterlerden satış olmadı. Mevzuatlardan dolayı galiba Erzurum’da noterlerden henüz bir satış bilgisi bize gelmedi. Söyleyeceğim bir şey değil de olay şu elbette ki vatandaş şunu bilmeli bir vatandaş bir taşınmaz ya da bir konuta sahip olmak isterken bir hataya düşmemesi lazım. Yapılan hatanın dönüşü ancak mahkeme kararıyla gerçekleşmektedir. O da uzun sürebilir. Yani vatandaş alacağı meyve, sebze de bile seçerek alıyor. İnsanlar ama bir konut alıyor belediyeden, tapu ve kadastrodan incelemeden alabiliyor. Akabinde birtakım problemler yaşıyorlar. Vatandaş bu konuda bilinçli olmalı, bilinçsiz davranması durumunda bütün birikimini kaybedebilir. Vatandaş bir apartman alacaksa apartmana gidip incelemelidir. Alacağı taşınmazı yerine gidip yerinde incelemelidir. Tapudan, belediyeden bilgi almalıdır. İpotek olan taşınmazın satılması da mümkündür. Sadece kamu haczi olan bütün taşınmazların ipotekle beraber satışı mümkündür.