Tarihçiler Erzurum’daki kaya mezarlıklarına odaklandı

Erzurum’da 6 yıl önce tescili yapılan kaya mezarlıklarının sırrı çözülüyor. Tarihçilere göre, mezarların altından yer altı şehri çıkacak. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, alanda incelemelerin devam ettiğini açıkladı.

Tarih: 16.11.2022 12:22 Güncelleme: 16.11.2022 12:22
Tarihçiler Erzurum’daki kaya mezarlıklarına odaklandı

Sinan AYDIN

Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Erzurum-Pasinler kara yolunun Hamamderesi mevkinde bulunan ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce 6 yıl önce 'kaya mezarları' olarak tescili yapılan alanda incelemelerin devam ettiğini açıkladı. Açıklamada, '' Kaya mezarları, görüntüsü ve yapılış şekli nedeniyle uzunca bir süredir akademisyen ve tarihçilerin ilgisini çekiyor. Bu alanda inceleme yapan akademisyenler, kaya mezarlarının bulunduğu alanda Anadolu’da ve bölgede yaygın olarak karşılaşılan yer altı şehirlerinden birinin olabileceğini düşünüyor'' denildi.

'' KONUM AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ NOKTADA''

Son dönemde bu alanda incelemelerde bulunan Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Anabilim Başkanı Prof. Dr. Mehmet Işıklı, kaya mezarlarının bulunduğu alanın konum açısından çok önemli bir noktada bulunduğunu ifade etmişti. Işıklı, “Burası uzun zamandır bilinen, bu yüzden de belli başlı çalışmalara konu olmuş bir arkeolojik alandır. Bulunduğumuz nokta, Pasinler Ovası ile Erzurum Ovası’nın ortasında kalıyor. Etrafımıza baktığımızda buranın jeopolitik açıdan da önemli olduğunu görebiliyoruz. Burada büyük bir kaya kütlesinin içerisine oyulmuş küçüklü büyüklü odalar bulunuyor. Yıllarca burası Anadolu uygarlıklarında ve geleneklerinde yaygın olarak kullanım gören kaya mezarları olarak tanımlandı. Bu tür kaya mezarı örneklerini Doğu Anadolu genelinde Urartularda ve onları izleyen Pers ve Geç Antik Çağ dönemlerinde görebiliyoruz. Urartular, özellikle Van bölgesinde yaptıkları kaya mezarları ile biliniyorlar. Oradan yola çıkarak burası hep kaya mezarlığı olarak bilindi” dedi.