Tarihi eserlerimizi kirlilik yok ediyor

Garanti İnşaat ve İlaçlama sahibi Adem Demir, Erzurum´daki tarihi eserlerin, her ne kadar da restorasyon ile yenilenmiş olsa da, ekolojik temizliklerinin yapılmamasından dolayı zarar görmeye devam ettiğini söyledi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Tarihi eserlerimizi kirlilik yok ediyor

Muhammed COŞKUN

Tarihi eserlerdeki ekolojik temizliğin önemine vurgu yapan Garanti İnşaat ve İlaçlama sahibi Adem Demir, her restorasyon ile geçmişin bir taş daha değiştiğine dikkat çekerek, ?Tarihi eserlere uygulanan restorasyonlar sürekli bir şeylerin değişmesine sebep oluyor. Ancak ekolojik temizlik hem yapıları koruyor hem de ilk gün ki gibi görünmesini sağlıyor.? dedi.

Ekolojik temizliğin neleri engellediğini ve Erzurum´daki kullanım alanını anlatan Demir, ?Yüzyıllardan gelip yanımızda duran, evet sabit ve durağan, tarihi eserleri beton kafalıların sarmaladığı bir hâkim sektörde her geçen gün kaybetmekteyiz. Ecdadımızın bizlere bırakmış olduğu tarihi mirasları zaman içerisinde yapmış olduğu oksitlenmeden, karbon monoksit gazlarından etkilenerek kirliliğe ve deformasyona neden olmaktadır. Ecdadımızın izlere bırakmış olduğu bu eşsiz değerlerin bakım ve restorasyonu zamanla yapılsa da tarihi mülkiyetlerin antik değerleri günümüzde hava kirliliği gibi sebeplere maruz kaldığı için ekolojik temizlikleri yapılması, daha temiz, daha bakımlı ve daha sağlı olarak gelecek kuşaklara kavuşturulması sağlanacaktır. Erzurum´daki tarihi eserlerde gördüğümüz kadarıyla bu temizlik oranı yeterli değil. Kale, Çifte Minareli ile Yakutiye Medreseleri, Lapaşa ve Ulu Cami gibi eserlere bu temizliğin yapılası, yapının bu gün inşa edilmiş gibi yeni olmasını sağlayacaktır.? diye konuştu.