Tarihi turizmine ilgi, daha da büyümeli

Erzurum Tarih Derneği Başkanı Ali Kurt, Erzurum´un tarih ve kültür turizminin geliştirilmesi için özellikle kamu kurumlarının daha fazla ilgi göstermesi, kaynak ayırması gerektiğini vurguladı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Tarihi turizmine ilgi, daha da büyümeli

Tarihi bir şehir olarak anılan Erzurum´un, bilindiğinden fazla eserlere sahip olduğuna dikkat çeken Tarih Derneği Başkanı Ali Kurt, kentin yeterince işlenemediğini vurguladı. Yürütülen çevre düzenlemelerinin de yavaş olduğunu söyleyen Kurt, kamu kurumlarının sanat, tarih ve kültür alanlarına yönelik daha fazla kaynak ayırması gerektiğini belirtti.

Tarihi zenginlikle bürünmüş Erzurum´da yürütülen çalışmaları değerlendiren Kurt, ?Erzurum tarihi eserleriyle önemli şehirlerden birisidir. Ancak henüz yeterince işlenememiştir. Mevcut tarihi camileri, kaleleri, medreseleri, çeşmeleri ve benzeri eserlerini bir an önce gerekli çevre düzenlemeleri yapılarak tanıtım için katalog ve tanıtım filmleri çekilerek turizm hizmetine sunulmalıdır. Bu durum onların daha iyi korunmasına ve gelecek nesillere de aktarılması sağlanacaktır. Şehir dışındaki eserler içinde ulaşım imkânları arttırılmalı. İspir, Hınıs, Oltu gibi ilçelerimizde bulunan tarihi eserlerin yerli ve yabancı turistler tarafından tanıtımı sağlanmalıdır. Bakım, tanıtım ve ilgi gerekiyor. Bu arada arkeolog ve sanat tarihçilerimiz bölgedeki büyük ve benzeri eski eser yerleriyle ilgilenmeleri, kazılar yapmaları gerekmektedir. Tarihi eser envanterimizin zenginleşmesini sağlamaktır. Bu iş için mevcut üniversitemiz, diğer benzer kuruluşlar, ilgili bakanlık ve belediyeler konuyla ilgili çalışmalar yapmalıdırlar. Belediyelerin Erzurum´da tarihi eserlere yönelik yaptığı çalışmalar memnuniyet verici. Ancak nedense biraz yavaş yürütülüyor. Kamu kurumlarının kültür, tarih ve sanat faaliyetlerine daha fazla kaynak ayırmaları, sadece turizme değil tüm toplumumuz için faydalı olacaktır.? dedi.

Muhammed cOŞKUN