Tarihi Amerikan Hastanesi Binası Harbeye Döndü

Erzurum’da 1940 ve 1950 yıllarında Amerikan hastanesi ve sonrasında Palandöken un fabrikası olarak kullanılan bina harbeye döndü.

Tarih: 17.09.2023 17:56 Güncelleme: 17.09.2023 19:59
Tarihi Amerikan Hastanesi Binası Harbeye Döndü

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı Gölbaşı Mahallesinde bulunan 1940 ve 1950 yıllarında bir dönem Amerikan hastanesi ve sonrasında Palandöken un fabrikası olarak kullanılan bina bakımsız harabeye dönüştü. 

Mahalle sakinleri tarihi binayı kendi imkânlarıyla etrafını taşlarla örerken bu tarihi binaya sahip çıkılması gerektiğini söylediler. 

Vatandaşlar,” Erzurum’da dönemin en büyük Amerika hastanesi ve un fabrikalarından biri olma özelliği taşıyan bu yer zamanla madde ve alkol bağımlısı şahısların mekânı haline gelen tarihi yapının hali yürekleri burkuyor. Tarihi yapının ihmalsizliklerden dolayı bu noktaya geldi. Burası kentin en önemli eserlerinden biridir. Mutlaka eski özgün biçimine kavuşturulup, kullanıma açılması gerekir. Bunun için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu gerçekten çok üzücü bir durum; atalarımızın bize bıraktığı bu zengin mirasın, gelecek nesillerimize aktarılması gerekmektedir.  Tabii ciddi bir tehlike, can güvenliği adına da mal güvenliği adına da. Bakımı olmayan bir yapıda zaman zaman tahribatlar artarak küçük parça kopmalarına, bazı bölümlerin yıkılmasına bile neden olabiliyor.  Mahalle sakinleri olarak mustarip bu konudan, tedirgin oluyoruz. Üstü harabe vaziyette, tuğlalar yağmurdan dolayı eriyor, dökülüyor. Tehlike arz ediyor. Bir an evvel burası için gereken neyse yapılmasını istiyoruz. Çok acıyorum şu cemiyet için mahallemiz için çok üzücü bir durum olduğunu düşünüyorum. Bir çare bulunmasını istiyoruz. Madem bu bina değerlendirilmiyor, o halde yıksınlar, olsun bitsin.  Yetkilerin bu tarihi binayla ilgili harekete geçmesi gerekiyor ve bu görüntülere izin vermemesi lazım”