TARİHİ ÇARŞI UNUTULMASIN HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRSÜN

Taşhan Çarşısı esnafı tarihi çarşının unutulmaması, tanıtılması ve hak ettiği değeri görmesini istiyorlar.

Tarih: 27.07.2023 18:14
TARİHİ ÇARŞI UNUTULMASIN HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRSÜN

www.gunebakiserzurum.com / İhsan KUMRU  

Taşhan Çarşısının hak ettiği değeri görmediğini düşünen Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Köroğlu, Tarihi Çarşının Erzurum’da değil de başka bir şehirde olma ihtimalini gözden geçirdiğinde gerçek anlamda hak ettiği değeri göreceği fikri oluştuğunu söyledi.

Taşhan Çarşısında bulunan esnaflar olarak tarihi çarşının unutulmaması, tanıtılması ve hak ettiği değeri görmesi için ellerinden geleni yapıklarını ama kendilerinden ziyade büyükşehir tarafından desteklenmesi gerektiğini dile getiren Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Köroğlu, el emeği göz nuru olarak sanatlarını icra ederek işleyip satışa hazır hale getirdiklerini ürünleri hak ettiği değeri görmediklerini dile getirdi. 

Köroğlu,” Yazın yurt dışından gelen yerli yabancı turistler veya buralı olup da dışarda yaşayanların gelmesiyle şehrimize yoğunluk kazandırarak satışlarımızda artışa sebep oluyordu. Oluyordu diyorum çünkü bu sene için aynı şeyi söyleyemiyorum zamların gelmesiyle müşterinin alım kalitesi ve alım gücü düştüğü için almak istemiyor bu da ister istemez el sanatlarına olan ilginin düşmesine neden oluyor.  Örnek veriyorum dışarda 200-300 TL’yi bir kişi bir yemeğe veriyor ama aynı paraya burada satışa sunulan ürünleri pahalı bulduğu için almıyor. Üzülerek söylüyorum ki el emeği göz nuru olarak sanatımızı icra ederek işleyip satışa hazır hale getirdiğimiz ürünlerimiz hak ettiği değeri görmüyor. Buda burada bulunan esnafı olumsuz anlamda etkiliyor. çünkü yazın bile durum böyleyken kışın giderlerimizin daha çok olduğu dönemde satışlarımızda durgunluk oluyor. Yaz ve kış mevsimlerinin durgun geçmesinde ki bir diğer etken ise, şehrimiz için düzenlenen turların buraya yönlendirilmemesi ve dışardan gelen,  şehrimizde ağırlanan misafirlerin buraya getirilmemesiyle alakalı. Genelde dışardan gelen büyükşehir tarafından ağırlanan misafirlere tesbih hediye ediliyor fakat tarihi eser olan çarşımıza getirip buraları gezdirip ürünleri yerinde gösterip almak yerine öncesinde alarak geldiklerinde vermeyi tercih ediyor. Bizler her ne kadar Taşhan çarşısının tanınması için komisyon vererek turların buraya gelmesini sağlamaya çalışıyor olsak da esnaflar arasında da komisyon verip vermeme konusunda karşıt görüşler ortaya çıkıyor. Bizlerden ziyade biraz daha belediyenin destek vermesi gerekiyor. Taşhan Çarşının Erzurum’da değil de başka bir şehirde olma ihtimalini gözden geçirdiğimde gerçek anlamda hak ettiği değeri göreceği fikri oluşuyor. Buda Taşhan Çarşısında esnaflık yapan biri olarak bizleri üzüyor.”