Tarihi geçen ilaçlara ne oluyor? Vatandaş ne yapmalı?

Evlerimizde kullanılmayan ilaçlar hangi yollarla imha edilmeli? Eczacı Erdal Güzel açıklıyor…

Tarih: 25.11.2023 16:27
Tarihi geçen ilaçlara ne oluyor? Vatandaş ne yapmalı?

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Türkiye şartlarında hemen hemen herkesin evinde büyük bir miktarda ilaç olduğunu ifade eden Ecz. Erdal Güzel, bunun nedenlerinden birisinin, Türkiye’de ki sağlık sisteminin vatandaşlara anında cevap vermesi ve iyi bir şekilde işlemesi olduğunu söyledi. 

İlaca ulaşılabilirlik, devlet güvencesinde olduğu için çok daha kolaydır şeklinde konuşan Erdal Güzel, “Burada şöyle bir sorun meydana geliyor, vatandaş aldığı ilacı tam kullanmıyor. Bu nedenle de evlerde ilaç stoklanıyor. Her ilacın bir kullanım süresi vardır. Kullanım süresine bakılmaksızın kullanılıyor ve biriktikçe birikiyor. Bir müddet sonra bakıyorlar ki ilaçların süresi dolmuş, sonrasında da kimse bu ilaçları kullanmıyor” dedi.

İLAÇLAR ASLA ÇÖPE ATILMAMASI GEREKEN MADDELERDİR

Açıklamalarının devamın vatandaşlara konu hakkında öneriler sunan Erdal Güzel, “Bizim vatandaşımıza söyleyeceğimiz şudur ki” şeklinde başladığı sözlerini, “Fazla miktarda ilaç stok etmesinler. Eğer evlerinde fazla ilaç varsa bunları en yakın bir sağlık ocağına, hastaneye veya sağlık müdürlüklerine götürüp teslim etsinler. İlaçlar asla çöpe atılmaması gereken maddelerdir. Çünkü ilaç toksik bir maddedir, çocuklar veya işi bilmeyen kimseler tarafından kullanılabilir. Bu da kötü sonuçlar doğurabilir. En doğrusu şudur; vatandaşların ellerinde fazla ilaç varsa onların sürelerini kontrol etmeleri gerekiyor. Bunu bir deftere yazmaları gerekiyor. Eğer son kullanma tarihi yakınsa götürüp, sağlık ocaklarına veya sağlık kuruluşlarına vermeleri gerekiyor. Eskiden eczaneler olarak biz bu ilaçları alabiliyorduk ve ihtiyaç sahiplerine veriyorduk. Ancak eczanelere bir yazı dağıtıldı ve daha sonra bu ilaçlar alınmamaya başlandı. Dolayısıyla eskisi gibi vatandaşların getirdiği ilaçlar artık alınmıyor” ifadeleriyle sonlandırdı.