TARİHİ HAMAMLARA RAĞBET DAHA FAZLA

Türkiye’de nesiller boyu süren Hamam geleneği Erzurum’da yaşamaya devam ediyor.

Tarih: 07.05.2023 16:46
TARİHİ HAMAMLARA RAĞBET DAHA FAZLA

www.gunebakiserzurum.com  / Muhammet YILMAZ

Tarihi hamamlara rağbetin bitmediğini, tarihi hamamların diğerlerinden daha prestijli meslek olduğunu dile getiren Murat Paşa Hamamı işletmecisi Turgay Yılmaz, Murat Paşa Hamamı tarihi, hikâyesi ve yapılışı hakkında da bilgiler verdi.

Yılmaz: ‘’1572 yılında Kuyucu Murat Paşa, Murat Paşa Camisi’ni yaptırırken, işçilerden birisinin su lazım dediğini duymuş. Bu işçinin bir taşı dışarı alıp taşın üstünden şofben gibi su akıtarak banyo yaptığını görmüş. Bunu neden yaptığını sormuş, işçide temizlenmek için olduğunu söylemiş. Murat Paşa’da bu durumdan dolayı, cami yapımını durdurmuş ve hamamın yapılmasını istemiş. Hamam hızlıca yapılmış, bitirilmiş. Sonrasında cami yapımı devam etmiş. Hamamın yapılma hikâyesi böyledir. Ancak Erzurum’a yapılan ilk hamam burası değildir. ‘Boyahane Hamamı’ buradan 6 yıl önce yapılmıştır.’’ dedi

‘’Erzurum’da hamam kültürü bitmez’’

Erzurum’da hamam kültürü bitmeyen bir meslek olduğunu ifade eden Murat Paşa Hamamı işletmecisi Turgay Yılmaz Murat Paşa Hamamı işletmecisi Turgay Yılmaz, tarihi hamamların yıllar geçse bile kapanmayacağını söyledi. 

Yılmaz, ’Erzurum’da 15 ten fazla hamam vardır. Erzurum’da hamam kültürü bitmez, tarihi hamamlara rağbet azalmaz. Bu hamamlar diğerlerinden daha prestijlidir. Tarihin izlerini taşır. Örneğin; başka bir ülkeden buraya gelen ve hamamı iyi bilen bir turist yeni hamamlara gitmeyi tercih etmez, tarihi hamamlara gelip buranın dokusuna, yapısına bakar. Bu yönden de tarihi hamamlara yerli olsun yabancı olsun rağbet azalmaz. Tabi kapanan hamamlar oluyor. Ama tarihi hamamlar kapanmaz, çünkü buralar ekonomik değer de taşır. Esnaf ve Sanayi Odasında Hamamcılara ait odada bulunuyordu. Ama üye sayısı azaldığından bu oda Tesisatçılar Odası’na bağlandı ki bu ne alaka bunu anlamış değilim. Erzurum’da daha fazla hamam olsa bu oda tekrar açılacak ama hamam sayısı az olduğu içi Hamamcılar Odası açılamıyor. Fiyat konusuna gelecek olursak, sabit olarak ilerliyor. 2-6 yaş çocuklara ücret talep etmiyor. Büyüklerde ise kişi başı 100 TL olarak fiyatlarımız ayarlanmış durumda.’’ Değerlendirmelerinde bulundu.