Tarihi mezarlı bakımsızlıktan harabeye döndü!

Erzurum’un Yakutiye İlçesine bağlı Yeğenağa Camisinin arakasında bulunan eğen Hacı Ahmet Ağa Mezarlığı kaderine terk edildi.

Tarih: 16.07.2023 16:08
Tarihi mezarlı bakımsızlıktan harabeye döndü!

www.gunebakiserzurum.com / Mihrimah Nefise DURDAĞ

Mezarlığın bakımsız olduğundan dolayı vatandaşlar tarafından tepkilere neden olurken çevrede yaşayan mahalle sakinlerinin yetkililerin bir an önce adım atması gerektiğini ifade ettiler.

Vatandaşlar,” Yeğenağa Camisinin arakasında bulunan eğen Hacı Ahmet Ağa Mezarlığındaki mezar taşları kırılmış, otlar mezarların boşunu aşmış durumda, ecdadımıza yakışmayan görüntüler var. Buranın hali gerçekten içler acısı durumda. Bunlar kendi tarihimize ait, kültürümüze ait emanetlerimiz. Bu açıdan bu hale gelmiş olması gerçekten çok üzücü.  Fakat gün geçtikçe, kendi haline bırakıldığı için yıkıldılar, atıl kaldılar. Bunun için defalarca başvurular oldu ama hiçbirinden karşılık alınamadı. Bunlar kendi tarihimize ait, kültürümüze ait emanetlerimiz. Bu açıdan bu hale gelmiş olması gerçekten çok üzücü. Bunların hala sağlam durumda olanlar var, restore edilmeye müsait halde olanlar var. Burasının tarihte Müslüman nüfusuna dair nadir kalıntılardan bunlar. O açıdan bu taşların öyle ya da böyle bir şekilde restore edilip ayakta tutulması önemli. Gün geçtikçe de daha kötü hale geliyor. Bu şekilde devam ederse bu eserlerimizin hepsi yok olacak. Bizim de buraya dair millet olarak tarihte hiçbir imzamız kalmamış olacak. Eğer tarihi güzelliklerimizle övünüp, gurur duyacaksak, önce tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkmalıyız. Bunlar bizim kültür varlıklarımız. Bunları koruyup gelecek nesillere aktaralım. “