Tarihi Uzundere evleri şartlara yeniliyor!

Uzundere evleri zamana ve çevre koşullarına yenik düşüyor

Tarih: 06.02.2023 13:00
Tarihi Uzundere evleri şartlara yeniliyor!

"Türkiye'nin 11. sakin kenti" seçilen Erzurum'un Doğu Karadeniz sınırındaki şirin ilçesi Uzundere, mimari özelliği olan evler de dikkat çekiyordu. İşte o evler, önlem alınıp birşeyler yapılmaz ise zamana yenik düşecek.

Sinan AYDIN

İklimi nedeniyle Erzurum'un Çukurovası olarak adlandırılan Uzundere ilçesinde, tarım ve hayvancılığın yanında ilçeye has mimari özelliği olan evler de dikkat çekiyor. Son dönemde göz çarpan ise, sivil mimari örnekleri ile ilgi çeken Uzundere evlerinin zamana ve çevre koşullarına malesef yenik düşüyor olması. Uzundere evlerinin sivil mimari örnekleri, zamana ve çevre koşullarına yenik düşerek tarihçileri de üzüyor. Uzmanlar ve ilçede yaşayan 60 ve üstü yaş vatandaşlar, ''Geleceğimize, çocuklarımıza bu özgün yapıları miras bırakmak artık çok zor'' diyerek Uzundere evlerinin zamana yenik düşmeye başladığının tatsız haberini veriyorlar. 

UZUNDERE TÜRKİYE'NİN 11. SAKİN KENTİ

"Türkiye'nin 11. sakin kenti" seçilen Erzurum'un Doğu Karadeniz sınırındaki şirin ilçesi Uzundere, ışıklandırma, çevre düzenlemesi ve restoranlar yapılan Tortum Şelalesi, doğa harikası Yedigöller'deki bungalov evler ile Tortum Gölü kenarına inşa edilen seyir terası gibi turizm yatırımlarıyla yılın her günü turistleri cezbediyor. 6 yıl önce Uluslararası Sakin Kentler Birliği tarafından "Türkiye'nin 11. sakin kenti" seçilen Erzurum'un doğa harikası ilçesi Uzundere'de, Erzurum Valiliği koordinesinde, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Uzundere Belediyesi ve Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) iş birliğinde gerçekleştirilen projeyle, dünyaca ünlü Tortum Şelalesi'ne önemli turizm yatırımları gerçekleştirildi. UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne aday gösterilen, Erzurum-Artvin kara yolunun 110'uncu kilometresinde bulunan ve deniz seviyesinden bin metre yükseklikte yer alan 21 metre genişlikte ve 48 metre yükseklikteki şelale, yenilenen yüzüyle gece gündüz ziyaretçilerini ağırlıyor.