TARİHİMİZE SAHİP ÇIKAMADIK

Erzurum’un en eski kapılarından biri olan Kavak Kapı üzerine yazılan yazılar, tepkilere neden oldu.

Tarih: 09.07.2023 17:33
TARİHİMİZE SAHİP ÇIKAMADIK

www.erzurumgunebakıs.com /Berivan Polat 

Erzurum’daki Kavak kapı bugün bakımsızlıktan dolayı tarihe direnmeye çalışırken gelecek neslimiz tarihi mirasımızdan mahrum bırakılıyor. 

Kavak Kapı bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle adeta çöplüğe dönerken duvarlarında çatlaklar oluşan, çöp yığınlarından neredeyse girilemez duruma gelen eser adeta kaderine terk edildi.

Erzurum’daki vatandaşlar,  tarihe sahip çıkılmadığını belirterek, zarar veren insanların yetkililerce tespit edilmesi ve cezalandırması gerektiğini söylediler. 

Vatandaşlar,”  Hangi maksatla bu yazıyı yazıyorlar anlamak mümkün değil. Tarihimize, değerlerimize saygılı olmamız lazım. Bu bir medeniyet, bunlar çok köklü bir medeniyetin eserleri bunlara sahip çıkmamız, ayakta tutmamız ve korumamız lazım. Biz bugün nasıl ki, söz konusu kapıların ortadan kalkmasına sebep olanlara öfke duyuyorsak, bizden sonraki nesil de, aynı öfkeyi bize duyacaktır. Bu nedenle tarihi mirasımızdan gelecek nesli mahrum bırakmayalım. Buranın tahrip edilmesini istemiyoruz. Tarihimiz talan oluyor, bölgenin koruma altına alınmasını istiyoruz"

Tarih boyunca İpek yolu üzerinde bulunan Erzurum her zaman göz önünde olmuş, stratejik önemi nedeniyle; kralların, yenilmez orduların durağı olmuştur. Bu nedenle he zaman fetihlere ve işgallere açık olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1865-1877 yıllarında şehrin korunması adına Fosfor Mustafa Paşa tarafından yaptırılan ve bir diğer adı Ardahan kapı olan Kavak Kapı bugün tam 158 yaşında. Tarihi değeri olan ve köprü olarak araçlar tarafından kullanılan kapı, kavak askeri kışlasının kaldırılmasıyla araç geçişleri için köprü olarak kullanılıyor.