Tarım arazileri birleştiriliyor Üretim artıyor

Erzurum´daki 82 Bin 500 hektarlık tarım arazisi, modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için ?arazi toplulaştırma´ çalışmaları kapsamında birleştiriliyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Tarım arazileri birleştiriliyor  Üretim artıyor

Günebakış/Muhammed cOŞKUN

Hava şartları ve miras gibi yollarla tarımda büyük kayıplar yaşandığına dikkat çeken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, bu sorunun daha da büyümemesi ve yeniden canlandırılması için ?arazi toplulaştırma´ çalışmalarının büyük önem taşıdığını kaydetti. Akar, Erzurum´da da birçok sebeple bölünmüş 82 Bin 500 hektarlık tarım alanı birleştirilmeye başlandığını ve 9 bin 363 hektarlık alanda ise çalışmaların tamamlandığını aktardı.

Arazi toplulaştırma çalışmaları hakkında bilgi vere Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, "Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parseller ?arazi toplulaştırma ile birleşiyor. Modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi için böyle bir çalışma başlatılmıştı. Miras ve intikal yoluyla parçalanma, hisseli ve bölünerek yapılan satışlar, sulama, karayolları ve demiryolları gibi tarım, arazilerinden geçen kamu yatırımları, sermaye ve işgücü yetersizliği, yapılan kısmi kiracılık ve ortakçılık, sel, taşkın ve heyelan gibi doğal afetler, tarım kesimindeki yüksek nüfus yoğunluğu, baskısı arazilerin parçalanmasına yol açmaktadır. Bu yollarla parçalanan araziler faydalı bir biçimde işletilemez hale gelir ve bölünme esnalarında da belli bir miktar araziyi kaybederiz. Bu çalışma ile Bir kişinin köy sınırları içerisinde birden fazla arazisi varsa bunlar birleştirilerek mümkün olduğunca tek parça haline getirilmesi sağlanıyor.? dedi.

ERZURUM BİRLEŞTİRİLİYOR

Yürütülen ?arazi toplulaştırma´ çalışma hakkında bilgi veren Akar, ?Arazi toplulaştırma çalışmaları kapsamında ilimizde 6 ilçede 83 yerleşim birimizde yaklaşık 82 Bin 500 hektarlık alanda Bakanlar Kurulu kararı ile uygulama alanı ilan edilmiştir. Daphan Ovası Arazi Toplulaştırma ve TİGH Projesi; Yakutiye ilçesinde 9, Aziziye ilçesinde 4 yerleşim birimizde 9 Bin 363,4 hektarlık alanda çalışmalar tamamlanmıştır. Sakalıkesik Ovası Arazi Toplulaştırma ve TİGH projesi; Palandöken ilçesinde 8, Aziziye ilçesinde 8 yerleşim birimizde 11 Bin 738 hektarlık alanda çalışmalar devam etmektedir. Erzurum Merkez ve Hınıs Arazi Toplulaştırma ve TİGH Projesi kapsamında; Hınıs´ta 26 köy ve 6 merkez mahalle, Karaçoban İlçesinde 5 köy ve 7 merkez mahalle, Aşkale İlçesinde 3 mahalle ve Aziziye İlçesinde 7 mahalle olmak üzere toplamda 54 yerleşim biriminde 55 bin hektarlık alanda Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi devam etmektedir. Aşkale ve Aziziye´ye ait mahallelerde parselasyon çalışmaları 2017 yılında tamamlanarak, geçici yer teslimlerinin yapılması hedeflenmektedir. Ayrıca, Ortabahçe Sulaması Arazi Toplulaştırma ve TİGH Projesi; Aşkale ve Aziziye İlçelerinin bazı mahallelerinde 6 bin 400 hektarlık alanda DSİ 8. Bölge Müdürlüğünce Arazi Toplulaştırması yapılacağından uygulama alanı ilan edilmiş ve çalışmalara başlanmıştır. Projede parselasyon askı süreci devam etmektedir.? diye konuştu.