Tarım sigorta primleri acentelere ağır yük

Doğu Anadolu Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Engin Akın, don, sel ve kuraklık gibi büyük risklere sahip doğal afetlerin primlerinin yüksek olduğuna dikkat çekerek, şirketlerin yanında devlet olmadan bu riskleri tek başlarına üstlenemediklerini belirtti

Tarih: 01.01.0001 00:00
Tarım sigorta primleri acentelere ağır yük

Günebakış/Muhammed COŞKUN

Doğu Anadolu bölgesinde kendi çabalarıyla Tarım Sigortaları Bölge Müdürlüğü´nün açıldığını söyleyen Doğu Anadolu Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Engin Akın, çiftçileri sigorta yaptırmaya davet etti. Doğal afetler nedeniyle üreticinin zarar görmemesi için sigorta yaptırmanın önemine vurgu yapan Akın, ?Bölge çiftçisi sigorta yaptırması halinde ürünün don veya kuraklık olur ise zararının yarısını devlet karşılıyor.? dedi.

Üretimde sigortanın önemine değinen Akın, ?Doğu Anadolu Sigorta Acenteleri Derneğimizin desteği ile Erzurum´da Tarım Sigortaları Bölge Müdürlüğü açıldı. Bölge çiftçisi sigorta yaptırması halinde ürünün don veya kuraklık durumlarında zararının yarısını devlet karşılıyor. Modern bir risk yönetim şekli olan Tarım Sigortaları Havuzu ile sistem güvence altına alınmış, yaşanan risklere maruz kalınması durumunda ürünler teminat altına alınmaktadır. Üretimin sürdürülebilir olmasının sağlanması ve risklerden doğabilecek belirsiz kamu bütçe yükünün planlı hale getirilerek üreticilerin uzun vadeli gelir istikrarına kavuşturulması amaçlanmaktadır. Dünyada tarım ürünleri sigortası, dolu afetine yönelik sigortaları ile başlamış ve zamanla yaygınlaşmıştır. Dolu daha çok yöresel bazda olduğu için sigorta şirketleri tek başlarına bu riski üstlenebilmekte ve çiftçiler de küçük primler ödeyerek dolu sigortası yaptırabilmektedirler. Ancak, büyük boyuttaki doğal afetler don, sel ve kuraklık gibi riskler, geniş alanlarda ve büyük hasarlara neden olduğu için primleri yüksektir. Sigorta şirketleri ile onları sigorta eden reasürans şirketleri, yanlarında Devlet olmadan, bu riskleri tek başlarına üstlenememektedirler.? diye konuştu.